*

Abiteboul: ‘Stomme bandenregel Q2 moet verdwijnen’

Laurens Stade

Laurens Stade

9 december 2019 14:45

Abiteboul: ‘Stomme bandenregel Q2 moet verdwijnen’
Motorsport Images

Renault-teambaas Cyril Abiteboul zegt ‘geïrriteerd’ te zijn dat sommige teams tegen de afschaffing hebben gestemd van de ‘stomme’ regel dat Q2 bepaalt op welke band de toptien moet starten.

Er werd eerder dit jaar gestemd over het afschaffen van de regel die bepaalt dat de coureurs in de toptien op de band moeten starten waarmee zij de snelste rondetijd hebben gezet in Q2, maar omdat de deadline al verstreken was moesten alle teams unaniem akkoord gaan om de regel al in 2020 te schrappen. Die unanimiteit ontbrak echter, tot onvrede van Cyril Abiteboul, die zijn coureurs in Abu Dhabi punten zag mislopen vanwege een minder gunstige strategie nadat zij Q3 hadden bereikt.

”We zagen opnieuw een voorbeeld van de domme regel dat je op de zachte band moet starten wat een enorm voordeel oplevert voor de coureurs achter je”, zegt Abiteboul tegen Motorsport.com. ”Iedereen ging akkoord om deze regel in de prullenbak te gooien. Maar toen de stemronde eenmaal kwam veranderde alles en daar ben ik geïrriteerd over”, aldus de Fransman.

Lees ook: FIA van plan om bandenregel Q2 af te schaffen

‘Regel moet verdwijnen’
”Er was een lobby van topteams en hun junior teams om een verandering tegen te gaan, omdat deze regel ontwikkeld is door de topteams om zichzelf te beschermen. Ze hebben het volgens mij niet nodig, maar het biedt ze wat extra bescherming”, voegt de Renault-teambaas toe.

Abiteboul vindt dat de regel afgeschaft moet worden, al werkt het soms ook in het voordeel van Renault. ”In alle eerlijkheid is het ook soms in ons voordeel geweest wanneer wij buiten de toptien stonden, zoals in Mexico en Japan. Maar het is niet zo dat we het moeten behouden omdat het ons soms een voordeel oplevert. Het is een stomme regel en deze moet verdwijnen. Niemand doet er wat aan en eerlijk gezegd ben ik geïrriteerd om het opnieuw te zien gebeuren”, aldus Abiteboul.

Lees ook: Abiteboul: ‘Renault- en Ferrari-motor het sterkst in de races, Mercedes het zwakst’

Foto: Motorsport Images

Lees meer over

Abiteboul Renault