Max Verstappen heeft in Abu Dhabi de poleposition voor de laatste Grand Prix van 2022 veroverd. De Nederlander was twee tienden sneller dan teamgenoot Sergio Pérez, die beide Ferrari’s en Mercedessen achter zich wist te houden.

In zijn voorlopig laatste Formule 1-kwalificatie kon Nicholas Latifi met de Williams niet verrassen. De Canadees eindigde in Q1 opnieuw als langzaamste, al was het verschil met teamgenoot Alexander Albon met 0.026 seconde minimaal. De verrassing van de kwalificatie van vorige week in Brazilië, Kevin Magnussen, was ook al na de eerste achttien minuten klaar waar teamgenoot Mick Schumacher, die deze week te horen kreeg dat Haas niet verder wil met hem, wel naar Q2 ging. Pierre Gasly, die na dit weekend afscheid neemt van de Red Bull-familie, kwam niet verder dan de zeventiende tijd.

Net als in Q1 waren de onderlinge verschillen in Q2 zeer klein, waar Fernando Alonso met de elfde tijd het grootste slachtoffer van was. Hij troefde wel Yuki Tsunoda, Schumacher, Lance Stoll en Guanyu Zhou af, maar keek toe hoe teamgenoot Esteban Ocon wel doorging naar Q3. Dat gold ook voor de twee grootste verrassingen in Q3: de afzwaaiende Sebastian Vettel zette de Aston Martin in zijn laatste Formule 1-kwalificatie in Q3, net als Daniel Ricciardo, die voor het eerst sinds Italië Q3 bereikte.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Red Bull boven

Vooraan werd het in Q3 weer een spannende strijd tussen Ferrarien Red Bull. Carlos Sainz, Sergio Pérez en Charles Leclerc zaten binnen een tiende van elkaar, maar het was Max Verstappen die – op het randje van een track limit – maar liefst drie tienden vond en zo een ruime marge had voor die laatste run.

Al deze coureurs verbeterden zich in de laatste run, maar Verstappen had met een 1:23.824 genoeg om zijn twintigste poleposition van zijn carrière te veroveren. Hij was twee tienden sneller dan teamgenoot Pérez, die daarmee een voordeel heeft in de strijd om de tweede plek in het kampioenschap. Leclerc en Sainz sloten aan, gevolgd door de Mercedessen van Lewis Hamilton en George Russell. Lando Norris moest genoegen nemen met de zevende tijd terwijl Esteban Ocon nipt sneller was dan Vettel. Ricciardo noteerde de tiende tijd.

De Grand Prix van Abu Dhabi begint om 14:00 uur Nederlandse tijd.

Uitslagen

Sync kalender