Drie raceweekends heeft Alexander Albon er inmiddels op zitten als teamgenoot van Max Verstappen. Hoe het hem bevalt en vergaat? ‘Niet al te slecht’, antwoordt de bescheiden Thai.

Een carrière-killer. Zo wordt Verstappen wel in de paddock genoemd. Hij hield eerst de inmiddels naar Renault vertrokken Daniel Ricciardo eronder bij Red Bull en daarna werd Pierre Gasly na slechts twaalf races al afgedankt omdat hij zo schril afstak bij de Nederlander.

Sinds de Grote Prijs van België rijdt Albon naast Verstappen, met de Thai die in Sotsji wordt gevraagd hoe dat hem bevalt. “Niet te slecht”, antwoordt Albon. “In Monza zat ik er natuurlijk dichterbij dan in Singapore, maar dat komt ook door de baan. Monza heeft zeven of acht bochten, Singapore een stuk meer. Het is echter niet slecht geweest.”

“Natuurlijk”, vervolgt hij, “je wil jezelf verbeteren en beter worden, maar dat komt ook wel. For sure. Het is nu nog een work in progress“, erkent de Red Bull-nieuwkomer, die zichzelf met elk raceweekend beter voelt worden. “Al heb je na afloop ook altijd momenten dat je denkt: ‘o, nu het erop zit, weet ik wat ik nog had kunnen doen’.”

Lees ook: Verstappen en Albon als underdog: ‘Baan Sotsji niet ideaal voor ons’

Albon en Verstappen. Foto: Red Bull.

“Zo is het de meeste races geweest”, verhaalt Albon, die desgevraagd constateert dat er niet één bepaald ding of punt is waarop Verstappen beter of sneller is. “Hij kent de auto natuurlijk wel goed, heeft veel vertrouwen in de auto en is snel, maar het is niet zo dat hij altijd op dit of dat punt sneller is. Het zijn overal kleine beetjes.”

Support in de stierenstal
Albon zegt ook dat hij veel support krijgt van binnen Red Bull. “Ik probeer mijn plek nog te vinden en van het team te leren. Ze staan heel erg open voor de vragen die ik stel. Mensen denken dat hier veel druk op me staat, maar zo is het niet. Het gaat om leren en zien hoe het gaat. We kijken naar het hier en nu, nog niet naar de toekomst.”

Lees ook: Albon leert veel van Verstappen: ‘Ik luister naar al zijn opmerkingen’

Albon, met rechts Marko. Foto: Red Bull.

“Natuurlijk, uiteindelijk tellen de resultaten, maar het is niet zo dat ze me bepaalde doelen stellen.” Over de toekomst gesproken: Red Bulls Helmut Marko heeft aangegeven na de Grand Prix van Mexico de knoop door te hakken: Albon of Gasly naast Verstappen in 2020. “We hebben nog wel wat races te gaan”, zegt Albon hoopvol.

Dat hij nu in Sotsji weer een gridstraf heeft terwijl hij voor een 2020-zitje vecht, noemt hij niet frustrerend. “Ik denk niet dat het veel uitmaakt. Bij Red Bull weten ze ook dat ik een straf heb, dat negeren ze niet. Ik doe gewoon mijn werk en zij weten echt wel wat er speelt en kunnen zien of ik een good job doe of niet.”

Lees ook: Honda komt met nieuwe motoronderdelen, gridstraffen voor Red Bull en Toro Rosso