Max Verstappen en zijn collega’s met Honda-krachtbronnen, Alexander Albon, Pierre Gasly en Daniil Kvyat, zullen in Rusland gridstraffen incasseren. Honda brengt namelijk een nieuwe krachtbron mee naar Sotsji, wat een strategische keuze is met het oog op de Grand Prix van Japan over twee weken.

De Honda Spec 4-motor maakte zijn debuut tijdens de Grand Prix van België. Kvyat maakte daar gebruik van de nieuwe krachtbron, terwijl Verstappen, Albon en Gasly pas in Italië gebruik maakten van de nieuwe krachtbron. De Spec 4 wordt al na drie races vervangen door een nieuwe motor. Honda heeft aangekondigd dat de vier coureurs die met de Honda-motor rijden, een nieuwe krachtbron krijgen voor de Grand Prix van Rusland.

De introductie van de nieuwe krachtbron is een strategische keuze, met het oog op de Grand Prix van Japan over twee weken. De coureurs zullen dan namelijk met een redelijk nieuwe krachtbron aan de start van de thuisrace van Honda verschijnen. Door de motorwissel in Rusland toe te passen, hoeven zij, als alles goed verloopt, in Japan geen gridstraf te incasseren.

Verstappen, Albon en Gasly krijgen een gridstraf van vijf plaatsen. Zij zullen namelijk alleen met een vernieuwde verbrandingsmotor rijden. Kvyat krijgt het lastiger voor zijn thuisrace, want Honda heeft besloten om alle componenten aan zijn motor te veranderen. De Rus zal dus vanaf de laatste plaats moeten starten.