*

Albon leert veel van Verstappen: ‘Ik luister naar al zijn opmerkingen’

Laurens Stade

Laurens Stade

12 september 2019 13:30

Albon leert veel van Verstappen: ‘Ik luister naar al zijn opmerkingen’

Alexander Albon zegt dat hij zoveel mogelijk leert van zijn nieuwe teamgenoot Max Verstappen. De Britse Thai zegt hij niet naar Verstappen loopt om advies te krijgen, maar hij luistert wel naar al zijn opmerkingen. Daarnaast zegt de 23-jarige Red Bull-coureur dat er onderling respect is tussen de twee teamgenoten.

Albon kreeg tijdens de zomerstop te horen dat hij promoveerde van Toro Rosso naar Red Bull, waar hij Pierre Gasly verving. Bij zijn Red Bull-debuut in Spa-Francorchamps imponeerde de Britse Thai door een aantal inhaalacties, waaronder die op Sergio Pérez over het gras op de Kemmel Straight, nadat hij vanaf de zeventiende plaats moest starten vanwege een gridstraf voor een motorwissel. Hij pakte uiteindelijk de vijfde plaats in de Belgische Grand Prix, en in Italië kwam hij als zesde over de finish. Albon zegt dat hij nu al veel leert van zijn nieuwe teamgenoot Verstappen.

Lees ook: Albon: ‘Happy met de pace, maar een rommelige race’

”Het is niet zo dat Max uit zichzelf naar mij komt en zegt: ”Alex, kom mee, dan laat ik je zien hoe je die bocht moet nemen.” Het is eerder dat hij als eerste praat in de briefings en dat soort dingen”, zegt Albon in een interview met de podcast van Formula1.com, Beyond the Grid. ”Ik luister dan naar zijn opmerkingen. Ik luister dan naar hoe hij de auto interpreteert en wat hij sneller wil hebben, maar ook gewoon alleen al zijn communicatie met het team en hoe zij communiceren”, aldus Albon.

In Italië was Albon niet bang om het gevecht aan te gaan. Foto: Motorsport Images

‘Je moet nooit om advies vragen’
Het valt de 23-jarige Albon op dat de communicatie bij Red Bull anders is dan bij Toro Rosso. ”Red Bull is veel Britser dan Toro Rosso, wat Italiaans is, waar het veel gemengder was. De manier waarop je communiceert is dus compleet anders”, aldus Albon. ”Dat is dus ook waar het leren vandaan komt, meer als een toeschouwer dan dat ik echt actief dingen aan hem vraag als, ‘Max wat doe jij in deze bocht want je bent daar heel snel en ik probeer dat te begrijpen”’, vervolgt de 23-jarige Red Bull-coureur.

Lees ook: Horner ziet Albon en Honda leveren: ‘Doen wat we verwachten’

Albon zegt dat het ‘gevaarlijk’ is om advies te delen over bepaalde bochten, omdat concurrerende teamgenoten elkaar kunnen misleiden. ”Dat is waarom je nooit advies geeft, en ook nooit om advies vraagt”, zegt Albon daarover. Verstappen en Albon kennen elkaar nog goed van hun tijd in de karts. De eerste keer dat ze elkaar ontmoetten, in 2009, was Verstappen nog te jong om te racen. ”Je zag die jongen dan naar het circuit komen met zijn vader. Hij was dan wel heel snel, maar op de donderdag ging hij al weg omdat hij niet mee mocht doen. In 2010 reed ik mijn tweede seizoen in het KF3-kartkampioenschap”, aldus Albon.

De vijfde plaats voor Albon bij zijn Red Bull-debuut kon op gejuich rekenen van het team. Foto: Motorsport Images

‘Er worden geen spelletjes gespeeld’
”Ik was de ervaren coureur, en werd door Red Bull gesteund dus ik had in die zin alles mee. Max was toen de young gun en we hebben vrijwel het hele seizoen gevochten. We hadden wat crashes en wat gevechten, maar dat was wel mooi. Hij ging eerder naar het WSK-kampioenschap, en toen won ik het Europese- en wereldkampioenschap. Dus je zou kunnen zeggen dat ik hem verslagen heb”, grapt Albon.

Lees ook: Waarom Verstappen niet voorbij Pérez kon komen: ‘Probleem met de toerenbegrenzer’

Tien jaar later zijn ze teamgenoten, en Albon merkt dat er onderling respect is tussen de twee. ”Er worden geen spelletjes gespeeld”, aldus de Red Bull-coureur. Albon staat momenteel negende in het klassement met 34 punten, terwijl Verstappen met 185 punten op de derde plaatst staat. In het constructeurskampioenschap ligt Red Bull derde, met een achterstand van 85 punten op Ferrari op de tweede plaats.