Vooruitgang, dat is waar het om draait voor Jaime Alguersuari. De Spanjaard wil zelf telkens beter worden en verwacht dat zijn team ook blijft groeien, hetgeen volgens hem ook gebeurt.

“Toro Rosso wordt als team steeds beter”, stelt Alguersuari namelijk in gesprek met Motorsport-Total. “Het is eigenlijk pas het tweede jaar dat we volledig zelfstandig zijn en het kost natuurlijk veel tijd om verder te groeien als team, maar ik heb echt het gevoel dat we vooruitgang maken.”

“Zowel mijn teamgenoot Sébastien Buemi als ikzelf hebben dit jaar namelijk goede resultaten behaald”, verklaart de coureur. “Ondanks dat we ons doorgaans als zeventiende en achttiende kwalificeren, hebben we toch al 22 punten gescoord. We staan daarmee op de achtste plaats in het Wk en boven het team van Williams, wat toch een veel groter en meer ervaren formatie is.”

“Ons doel voor de rest van het jaar is dan ook om de achtste plaats vast te houden, hoewel we ook stiekem nog een plaatsje omhoog kijken. We verwachten het eigenlijk niet, maar het zou toch wel heel cool zijn als we ook nog voor Force India eindigen.”

Ook wat zijn eigen vooruitgang betreft is Alguersuari positief gestemd: “Ik wil als coureur elke dag beter worden en heb ook het idee dat ik sinds mijn debuut progressie heb gemaakt”, spreekt de 21-jarige Algueruari, die op zijn negentiende in de Formule 1 debuteerde.

“Net als elke andere coureur wil ook ik de beste rijder op de grid worden”, vervolgt hij. “Daarnaast wil ik voor het beste team rijden en de beste auto hebben. Ik wil namelijk niet simpelweg meerijden, ik wil winnen.”

Winnen zit er met Toro Rosso voorlopig niet in, zo realiseert Alguersuari zich. Aangezien hij deel uitmaakt van het talentenprogramma van Red Bull, beslist de energiedrankfabrikant waar hij volgend jaar rijdt.

Een stoeltje bij het grote Red Bull Racing is echter uitgesloten, terwijl ook contractverlenging bij Toro Rosso nog niet zeker is. Alguersuari zelf maakt zich evengoed niet druk om zijn toekomst: “Er staat nog niets vast voor 2012 en alles is nog open, maar ik hou me daar ook nog helemaal niet mee bezig.”

“De afgelopen jaren hebben we ons namelijk ook pas in de winter over alle contract gebonen. Wat er dan allemaal kan gebeuren valt niet te voorspellen, dus ik concentreer me tot die tijd gewoon volledig op mijn werk voor Toro Rosso.”