Fernando Alonso denkt met een zevende plek in de kwalificatie het onderste uit de kan te hebben gehaald achter het stuur van zijn Alpine, na een stroeve start van haar thuisweekend voor de Franse formatie.

Vrijdag slaagde Alpine er tijdens de vrije trainingen immers niet in de top tien te halen. In de derde training zette Alonso al een stap door de zevende tijd te noteren, en dat herhaalde hij in de kwalificatie. Teamgenoot Esteban Ocon moest daarentegen genoegen nemen met de twaalfde stek.

Lees ook: Leclerc met slimme slipstream Sainz naar pole in Frankrijk, Verstappen tweede

Het zorgt voor een lach op het bezwete gezicht van Alonso, die voor de camera van Viaplay beaamt dat hij ‘blij’ is. “Zevende is denk ik het maximale, al hoopten we met de McLarens te vechten. We waren echter niet zo snel als zij waren. Lando Norris was een halve tel sneller, dus dat gat is wel te groot.”

Norris start zondag als vijfde, met Mercedes’ George Russell nog tussen de McLaren-rijder en Alpine’s Alonso in. Alonso hoopt dat het in de race dichter bij elkaar zit. “Al is dit geen makkelijk weekend voor ons qua snelheid. In Silverstone en Oostenrijk leken we competitiever dan we hier zijn.”

“Hopelijk helpen de strategie, start en het bandenmanagement ons zondag echter om competitiever te zijn”, vervolgt Alonso, die ook zal hopen dat de pechduivel hem zondag niet weet te vinden. Alonso staat ‘pas’ op 29 punten en denkt er dit jaar zestig tot zeventig te hebben verloren door allerhande tegenslag.

Lees ook: Hamilton wijst Alonso aan als sterkste F1-rivaal: ‘Hij is een grootheid’