In het voetbal is er doorgaans een ‘nieuwe trainer-effect’ zodra er een wisseling van de wacht is geweest bij een club. Bij het Formule 1-team van Ferrari is er sinds een maand een nieuwe teambaas actief, maar van een soortgelijk effect is nog niks van te merken, vertelt coureur Fernando Alonso.

Marco Mattiacci is sinds iets meer dan een maand teambaas van Ferrari, waar hij de functie van de vrijwillig vertrokken Stefano Domenicali heeft overgenomen. Van een ‘Mattiacci-effect’ is desondanks geen sprake, vertelt Alonso.

“Ik heb weinig verschil gemerkt en verwacht ook niet dat er op korte termijn veel gaat veranderen”, zegt Alonso in Monaco. “Mattiacci moet het team, de Formule 1 en de manier van werken tijdens de raceweekends namelijk eerst nog leren kennen en begrijpen”, legt hij uit.

“Hij moet nog veel opsteken voordat hij genoeg ervaring heeft om echt beslissingen te nemen, want op het moment kan hij dat nog niet doen. Hij heeft simpelweg de ervaring nog niet, maar dat was ook niet te verwachten”, zo verdedigt Alonso de nieuwe onervaren teambaas.

Mattiacci
Marco Mattiacci is zoals gezegd inmiddels een maand in dienst als teambaas van Ferrari. Mattiacci is afkomstig van Ferrari Noord-Amerika en heeft niet eerder in de Formule 1 – of ook maar de autosport – gewerkt.

Ferrari-president Luca di Montezemolo verdedigde de keuze voor de onervaren Italiaan direct na diens aanstelling echter al. ‘Ik heb vertrouwen in hem en ben er zeker van dat hij weer een winnend team van Ferrari kan maken’, verkondigde hij.

“Ik hoop dat Marco, net als veel andere managers, alles over een paar maanden onder de knie heeft en het team naar zijn hand kan zetten. Ik weet zeker dat hij het goed gaat doen, maar het gaat niet over één nacht ijs”, voegde Di Montezemolo later nog toe.