Fernando Alonso hoopt in Oostenrijk opheldering te krijgen over de regels nadat hij in de Britse Grand Prix een aantal acties heeft gezien die normaliter bestraft zouden worden, maar op Silverstone niet. Hij benadrukt dat het geen kritiek op de stewards is.

De Britse Grand Prix op Silverstone leverde veel spektakel op. Met name in de slotfase werd er hard gestreden, waarbij soms de limieten van wat toegestaan is opgezocht werd. Uiteindelijk werd geen enkele coureur bestraft, ook al vond Fernando Alonso dat opvallend aangezien sommige coureurs buiten de baan geduwd werden, wat normaliter een straf oplevert.

Alonso gaf donderdag in gesprek met de pers aan dat hij het bij de briefing van vandaag zou aankaarten. “Ik heb de race maandag teruggekeken en ik zag niet alleen de bewegingen [van Leclerc] op het rechte stuk, maar ook de actie tussen Charles (Leclerc, red.), Checo (Pérez, red.) en Lewis (Hamilton, red.), dat was natuurlijk fantastisch om op tv te zien en om van dichtbij mee te maken achter die auto’s.”

Lees ook: Alonso had gerekend op tijdstraf Leclerc: ‘Deed hetzelfde als ik in Canada’

Maar, zo geeft Alonso aan, dat was ook reden voor verwarring. “Het was begin dit jaar niet toegestaan om naast de baan te rijden. Dat was erg duidelijk, zwart-wit. Nu kan je naast de baan rijden, volgas blijven gaan en vechten in de volgende bocht. Dat is toegestaan. Dat is totaal anders dan wat we eerder hebben gezien. Het zal dus heel interessant worden om dit op te helderen”, aldus de Spanjaard.

Niet alleen dat gevecht zorgde voor verwarring bij Alonso, ook sommige momenten waarbij coureurs naast de baan gedrukt werden zonder dat er een straf uitgedeeld werd. “Ik denk dat we erover moeten praten”, zegt Alonso. “Als je zij-aan-zij naast elkaar rijdt en je iemand van de baan duwt, dan zijn er verschillende scenario’s, verschillende manoeuvres en verschillende bochten. Het is altijd lastig om te oordelen. Maar ons is verteld dat er één zaak goed in de gaten werd gehouden: de witte lijn. Dat was in Silverstone niet het geval.”

Geen kritiek van Alonso

Als voorbeeld haalt Alonso Miami aan. Hij kreeg daar een tijdstraf van vijf seconden voor het behalen van een voordeel nadat hij naast de baan reed. Alpine was het niet eens met die straf, maar kon al geen bezwaar meer indienen. “In de ogen van de FIA pakte ik daar een voordeel”, aldus Alonso, die ervan overtuigd is dat hij dat voordeel weer opgaf.

Lees ook: Alonso kan tot na zomerstop wachten op contractonderhandelingen

“Nu was er duidelijk sprake van een voordeel omdat je in de bocht erop kan vechten aan de binnen- of buitenzijde. Dat is helder. Er was geen straf, dus ik ben erg in de war”, aldus Alonso, die benadrukt dat het hem er vooral om gaat dat er meer duidelijkheid komt over de regels en dat dit geen kritiek op de stewards is.