Koningin Elizabeth beloonde hem voor zijn imposante Formule 1-loopbaan ooit met één van de meest prestigieuze titels die er in het Verenigd Koninkrijk denkbaar is. Sir Jackie Stewart is bij leven een legende. Vandaag kwam ik hem in het rennerskwartier van Monza weer tegen in zijn hoedanigheid als wandelende reclamezuil.

Hij is nooit te beroerd wat tijd vrij te maken om een paar vragen te beantwoorden en zijn mening te geven. Je moet wel goed luisteren, want het Schotse accent van Sir Jackie vereist enige concentratie. Een lieve man, inmiddels 77 jaar, maar nog kwiek en zeer bij de tijd. Drievoudig wereldkampioen ook, die waarschijnlijk tot de laatste snik deel zal blijven uitmaken van de Formule 1-gemeenschap.

Formula One World Championship 2016, Round 7, Canadian Grand Prix, Montreal, Canada, Thursday 9 June 2016 - Jackie Stewart (GBR) at a Heineken sponsorship announcement.

Sir Jackie proost op de Heineken-deal. Foto: Racepictures.

Vorig jaar in Monaco, destijds in dienst van de zelfbenoemde nr. 1 sportkrant van Nederland, schoot ik hem aan om zijn mening over Max Verstappen te vragen. De tiener had bij zijn eerste kennismaking met het onvergeeflijke stratencircuit in VT1 meteen de tweede tijd geklokt, vandaar. Dat kon. Maar ik moest wel een afspraak maken met zijn personal assistant (PA), die niet van zijn zijde week.  Geen probleem. Of ik een visitekaartje had? De PA noteerde alles, inclusief oplage van het medium en het land van publicatie.

Volgens mij liep Stewart destijds (in bijpassende kleding) rond als ambassadeur van RBS, de Royal Bank of Scotland. Het kan ook Genii Capital zijn geweest. Of was het nou Rolex, producent van prijzige en luxe klokjes?

Hij heeft al zoveel sponsorgedaantes aangenomen dat ik het niet meer weet.  Vandaag zag ik hem dus weer. Kwiek, energiek en met de PA als zijn schaduw. Maar in een nieuwe gedaante, nu als ambassadeur van Heineken. In groene broek, met groen hoofddeksel (uiteraard met de onvermijdelijke Schotse ruit) en met een krakend vers wit overhemd waarop naast zijn handtekening de naam van de Hollandse bierbrouwer (welkom in de Formule 1 trouwens) beschaafd op de revers en mouw zichtbaar was.

Old soldiers never die. Zeker Sir Jackie niet, hij lijkt het eeuwige (sponsor)leven te hebben. Groen stond hem nog nooit zo goed.