Al 23 jaar loopt Peter Bürger als Arai’s helmenman door de paddock. Hij helpt ‘zijn’ coureurs met alles omtrent hun hoofddeksel, maar ook met wat zich ín hun hoofd afspeelt. “Mijn werk is vijftig procent technisch, vijftig procent psychologisch.”

Zo dicht als Peter Bürger bij de coureurs komt, komen zelfs weinig mensen van het team. Hij ziet en spreekt ze op de grid, in motorhomes of in de privékleedkamertjes waar ze vaak alleen zijn en waar, in zijn woorden: “Van alles rondslingert, van overalls tot ondergoed, telefoontjes en dure horloges.”

Echt privé dus, net als de omstandigheden. “Ik spreek ze zelfs terwijl ze een massage krijgen en bloot op de bank liggen.” Dus ja, zegt Bürger met gevoel voor understatement, hij kent de coureurs voor wie hij namens Arai verantwoordelijk is “goed genoeg”. Dit jaar zijn dat Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Pierre Gasly – vorig jaar kon hij ook Max Verstappen nog tot ‘zijn’ coureurs rekenen.

Het is in de relatie met de coureurs dat de psychologische kan van zijn werk naar voren komt. “Ik ben geen vreemde van ze, ken ze vaak al jaren. In een omgeving als de Formule 1, waarin iedereen iets van je wil, is dat denk ik heel fijn. Als ik iemand kan helpen, probeer ik advies te geven. Of de gemoederen te kalmeren. In die zin is het een gekke baan, maar ik vind dat contact met de coureurs een hele mooie kant van mijn werk.”

In de nieuwste editie van FORMULE 1, nr. 05, lees je in een interview met Peter Bürger over hoe het is ‘als een soort butler’ in de Formule 1 te werken, tips voor het kopen van een helm en zijn band zijn coureurs. “Soms zitten we gewoon vijf minuten in de kleedkamer te grappen en vergeten even alles wat buiten gebeurt.” FORMULE 1 nr. 05 ligt nu in de winkel of is hier te koop.