De kans is klein dat de Formule 1 al in 2019 op het TT Circuit Assen racet. TT-voorzitter Arjan Bos geeft aan dat er nu vooral naar 2020 of 2021 gekeken wordt.

Hoewel er aardig schot in de zaak zat in Assen – met de FIA positief gestemd na een keuring van het circuit in januari – vertelt circuitvoorzitter Bos nu aan De Telegraaf dat ‘2019 heel moeilijk wordt’. De Formula One Group (FOM) had als commerciële uitbater van de sport namelijk spoedig naar het circuit moeten komen kijken, maar dat is nog niet gebeurd.

“De FOM heeft aangegeven dat ze in eerste instantie vooral naar stratencircuits kijken”, verklaart Bos dat. Op zich is dat geen grote verrassing: Formule 1-eigenaar Liberty Media heeft altijd aangestuurd op meer races op stratencircuits en toonde daarom eerder ook interesse in een stratenrace in Amsterdam of Rotterdam.

Liberty Media kijkt voor 2019 verder naar uitbreiding van de kalender met races in Argentinië, Vietnam en Miami, waarbij de laatste twee races op stratencircuits gehouden zouden moeten worden. Voor Assen betekent deze koers van de Formule 1-eigenaar dat het alvast wat verder in de toekomst kijkt. “We richten ons nu vooral op 2020 of 2021.”

“Het voornaamste doel blijft om weer een Nederlandse Grand Prix op de kalender te krijgen”, benadrukt Bos. Behalve Assen werkt ook het circuit van Zandvoort aan plannen voor een Grand Prix. Een haalbaarheidsstudie van circuit en gemeente eind 2017 kwam er in essentie op neer dat het terughalen van de Formule 1 naar Zandvoort haalbaar maar nog niet tastbaar is.