Dat er in 2014 een Sauber in Q1 blijft steken, is niet ongewoon. Maar dat beide coureurs al na de eerste heat klaar zijn, had het Zwitserse team dit jaar nog niet meegemaakt.

Dat de gezichten op onweer staan bij Sauber, is dan ook niet verrassend. “Dit was geen goede dag voor het team en we kunnen niet gelukkig zijn met dit resultaat”, weet Esteban Gutiérrez, die het met de zeventiende plek moest doen.

“We moeten onderzoeken wat er precies is misgegaan, maar wat nu in ieder geval alvast duidelijk is, is dat we moeite hadden de banden op temperatuur te krijgen en het lastig was een vrij rondje zonder verkeer te rijden”, verzucht Gutiérrez, die inziet dat Sauber qua pure snelheid ‘op het randje van Q2 zit, maar het lastig is Q2 daadwerkelijk te halen als er zich incidenten voordoen’.

Voor teamgenoot Adrian Sutil – die qua gewicht in het nadeel is ten opzichte van Gutiérrez en zich net achter de Mexicaan als achttiende kwalificeerde – waren het de gele vlaggen die hem niet in staat stelden Q2 te halen. “Dat is jammer, maar ook iets dat in Monaco niet ongewoon is.”

“Los daarvan hebben we echter niet genoeg laten zien”, erkent Sutil, die zijn blik nu echter op de race van morgen richt: “Het is een lange wedstrijd waarin van alles kan gebeuren en ik hoop dat ik morgen wel het maximale eruit kan halen.”