Toro Rosso viel dit seizoen al vaak buiten de boot in Q1, maar drong in Singapore weer eens met beide auto’s door tot het tweede deel van de kwalificatie. Toch ging niet alles naar wens.

“Hoewel we met twee auto’s Q2 hebben gehaald, verkeren we niet in de beste vorm”, constateert technisch directeur Giorgio Ascanelli. “We hebben onze posities deels te danken aan problemen van anderen, zoals de onfortuinlijke crash van Kamui Kobayashi.”

“Ten opzichte van Monza hebben we snelheid ingeboet”, vervolgt Ascanelli. “Door Buemi’s ongeluk gisteren, wat ik hem niet aanreken, en Alguersuari’s technische problemen hebben we de afstelling nog niet volledig voor elkaar.”

Volgens Ascanelli had Alguersuari vandaag bovendien minder vertrouwen in de auto. “Een nieuwe technische oplossing die we gisteren uitprobeerden, en hem beviel, heb ik van de auto laten halen, omdat er een probleem mee was.”

“Gisteren was ik tevreden met de auto en vandaag was dat niet het geval”, erkent Alguersuari. “Het grootste probleem was een gebrek aan grip. Ik denk dat ik het maximale eruit heb gehaald. Morgen is alles mogelijk in wat normaal gesproken de langste race van het jaar is.”

Buemi schat de kansen voor Toro Rosso hoog in. “We komen altijd iets tekort in de kwalificatie, maar zoals we recent hebben laten zien, betekent dat niet dat we kansloos zijn in de race. Als we de concentratie kunnen bewaren, zie ik geen reden waarom we geen goed resultaat kunnen behalen.”