Vandaag kondigde de FIA een nieuwe raceklasse aan: de W-series. Deze met Formule 3 wagens rijdende klasse moet in 2019 van start gaan. Bijzonder aan dit kampioenschap is dat het speciaal is opgericht om vrouwen een kans te geven om door te stoten naar de Formule 1. Formule 1 vroeg Beitske Visser naar haar mening over het initiatief.

Vissers eerste reactie is dat de klasse haar zeker aanspreekt. Zij ziet hierin een mooie kans voor vrouwen om zich te bewijzen en kans te maken op promotie naar de Formule 1. Visser vraagt zich echter hardop af of dit initiatief daadwerkelijk gaat zorgen voor een betere doorstroming van vrouwelijk talent.

Visser racet dit jaar in de GT4 voor BMW: foto BMW

”Het is lastig”, vertelt Visser, die zelf dit jaar uitkomt in het GT4-kampioenschap namens BMW. “Van de honderd mannelijke coureurs haalt uiteindelijk ook maar een enkeling de Formule 1. Als er bijvoorbeeld maar vijf vrouwelijke coureurs zijn is de kans sowieso kleiner. Maar het geeft vrouwen wel meer kansen.” Toch ziet Visser liever dat mannen en vrouwen rechtstreeks tegen elkaar racen. Haar voorkeur gaat dan ook uit naar gemengde wedstrijden. Zij ziet de W-series liever als aanvulling op racen in een gemengde klasse.

Wat Visser daarnaast aanspreekt zijn de namen die zich aan de klasse hebben verbonden. Met onder andere David Coulthard, Adrian Newey en Dave Ryan heeft de FIA een aantal prominenten uit de autosportwereld weten te strikken. Dat het grootste deel van deze mensen uit mannen bestaat is volgens Visser geen enkel probleem. ”In je carrière moet je toch met mannen werken, dus dan maakt dat niet uit. Andersom zie je bijvoorbeeld ook dat in de Formule 1 vrouwelijke engineers werken.”

Hoewel de W-series Visser dus zeker aanspreekt, weet ze nog niet of ze er zelf aan gaat deelnemen. ”Ik weet nog niet wat ik volgend jaar doe. Maar het liefste race ik 365 dagen per jaar, dus hoe meer ik kan racen, hoe beter”, sluit de racer pur sang af.