De kans dat er een Grand Prix van Nederland komt is klein, maar nog niet verkeken. Dat zegt Prins Bernhard van Oranje in een interview met FORMULE 1. “Wij zijn in gesprek met Liberty Media, maar de kans dat het lukt is niet zo groot.”

Van Oranje is mede-eigenaar van het circuit van Zandvoort en de promotor van de Grand Prix van Nederland. In gesprek met FORMULE 1 vertelt Van Oranje dat het moeilijk concurreren is met landen waar geld soms geen rol speelt. “Veel landen zijn bereid om elke prijs te betalen die de Formule 1 vraagt. Alleen al de fee die je als organisatie betaalt aan Liberty Media is zo’n 20 miljoen dollar. Dat verdient geen enkel circuit terug met de kaartverkoop en dus moet er geld van investeerders bij en dat is waar we nu mee bezig zijn.”

Liberty heeft de merknaam Formula 1 Dutch Grand Prix laten vastleggen. Aardig, vindt Bernhard, maar het zegt weinig. “Liberty heeft wel gezegd dat ze willen vasthouden aan klassieke Europese races, maar tegelijkertijd heeft het voor adverteerders weinig zin om heel veel races in Europa te hebben. Landen als Mexico zijn interessant, dat zijn nieuwe markten.” Volgens Van Oranje kan een Grand Prix van Nederland wel degelijk een commercieel succes worden. “Je ziet dat er bij een Formule 1-demo als honderdduizend man op de tribune zitten. Vanuit commercieel perspectief is zo’n Grand Prix enorm interessant, maar dan moeten we het met z’n allen wel willen. Voor mijzelf als promotor is het een lastig verhaal, maar zolang de kans op een Nederlandse Grand Prix er is, gaan wij door.”

Onlangs kwam het circuit van Assen in het nieuws met de mededeling dat FIA-racedirecteur Charlie Whiting er op bezoek was om het circuit te keuren. Dat betekent volgens Van Oranje niet dat Zandvoort plots op de tweede plaats staat. “Whiting is ook bij ons geweest, dus dat zegt niks. Ik ben de promotor van de Grand Prix van Nederland en als we die race in Assen willen houden, dan doen we het in Assen, en als we hem in Zandvoort willen houden, of in Rotterdam, dan doen we het daar. Eerst moeten we die Grand Prix op de kalender zien te krijgen, en daarna gaat het er pas over op welk circuit dat gaat gebeuren.”

Lees het complete rondetafelgesprek met prins Bernhard van Oranje, coureur Giedo van der Garde, presentator Rob Kamphues en schrijver Koen Vergeer in het nieuwste nummer van Formule 1, onmisbaar voor de liefhebber en kenner. Vanaf 15 maart verkrijgbaar in de winkel en hier online te bestellen.