F1 2014 is het nieuwe deel uit de Formule 1-gamereeks van Codemasters. Het startveld is weer keurig bijgewerkt (nog met Marussia en Caterham) en het Sochi Autodrom en de Red Bull Ring vormen nieuwe uitdagingen.

Ook in het spel is Mercedes het te kloppen team, maar de kansen voor de andere teams zijn gelukkig wel wat groter. De moeilijkheid is dusdanig in te stellen dat voor iedere speler, van beginner tot doorgewinterde gamer, een uitdagend niveau gevonden kon worden. Al is de F1-reeks van Codemasters uiteraard geen volwaardige simulator. De versie van 2014 is zelfs laagdrempeliger dan ooit.

In tegenstelling tot de werkelijkheid vormt het banden- en met name brandstofmanagement in de game geen belangrijke factor. Het rubber slijt minder snel en hoewel de speler wel de mogelijkheid heeft om de brandstoftoevoer aan te passen (lean, standard of rich), zijn er geen uitgebreide data-analyses en wiskundig inzicht nodig om tot een succesvolle strategie te komen.

De minimale lengte van de races in de carrièremodus bedraagt net als vorig jaar nog altijd 25 procent van de werkelijke afstand. Wel kan het raceweekend worden ingekort door de vrije trainingen over te slaan en de kwalificatie te beperken tot één run. En het is nu ook mogelijk kortere seizoenen af te werken. 

Wie even een snelle race wil rijden, kan zich echter beter uitleven in een van de andere spelvormen, zoals ‘time trials’, de ‘season challenge’ waarin rivalen kunnen worden uitgedaagd of de ‘scenario mode’ waarin specifieke korte opdrachten moeten worden uitgevoerd, zoals op versleten banden of met beschadigde voorvleugel de concurrentie voor te blijven.

Ook online valt er weer veel plezier, en soms ook frustratie, te beleven. Het is altijd afwachten of je het tegen die-hards of kamikazepiloten moet opnemen, maar in beide gevallen stimuleert het anticiperend rijden en streven naar perfectie. Zo vormt F1 2014 weer een goede, actuele afspiegeling van de Formule 1.