2011 is ondanks een sterke start voor Renault teleurstellend verlopen. De voorwaartse uitlaten brachten niet de gewenste resultaten. Volgens teambaas Eric Boullier was het wegvallen van Robert Kubica echter de grootste tegenvaller.

 

De Pool raakte in de voorbereiding zwaargewond bij een rallyongeluk en was het hele jaar uitgeschakeld. Renault begon, met twee podiumplaatsen in de eerste races, goed aan dit seizoen. Daarna raakte de klad erin en vielen Vitaly Petrov, Nick Heidfeld, en later Bruno Senna, ver terug in de rangorde van de Formule 1.

 

Een grotere tegenslag dan het wegvallen van Kubica kon het team niet krijgen. Op de vraag van Autosport waarom Renault dit seizoen tegenviel was Boullier duidelijk. “Absoluut door Robert. Ik zeg absoluut, omdat weeen directe sportieve tegenslag hadden. We boetten gelijk in aan snelheid. Ook was het voor iedereen een mentale tegenvaller.”

 

Daar hield het volgens Boullier niet bij op. “Indirect verloren we ook veel. En dat toont de kwaliteiten van Kubica maar aan. Hij is mentaal erg sterk en is vastbesloten een team beter te maken en goed werk te laten leveren. Misschien was de doorontwikkeling van de voorwaartse uitlaten met de aanwezigheid van Robert wel anders verlopen.”

 

Niets dan lovende woorden voor de Pool dus. Toch is er voor Kubica geen plaats meer bij Renault. Het team, dat volgend jaar verder racet onder de noemer van Lotus, heeft Kimi Räikkönen en Romain Grosjean al vastgelegd voor 2012.