Valtteri Bottas maakte al een sterke indruk tot dusver dit seizoen, maar doet daar in Spanje nog een schepje bovenop. Met ruime voorsprong op teamgenoot Lewis Hamilton pakt hij zijn derde poleposition op rij. 

“De auto voelt steeds beter aan”, verklaart een opgetogen, maar toch serene Bottas na afloop van de kwalificatie in gesprek met Jenson Button. “De laatste vrije training verliep verre van ideaal door mijn spin, maar dat heb ik uit mijn hoofd gezet en ik ben er gewoon voor gegaan. De auto wordt beter en beter en ik heb echt genoten van deze kwalificatie.”

Lees ook: Bottas pakt pole met flinke voorsprong op Hamilton, Verstappen knokt zich naar P4

“Je krijgt echt een adrenaline boost als de auto doet wat je ervan vraagt. We zijn de goede kant op gegaan met de ontwikkeling van de auto en de afstelling. Dat geeft een heel goed gevoel.”

Metamorfose sinds wintertest
Lewis Hamilton sluit zich wat betreft de progressie van de auto bij zijn teamgenoot aan. “Ik ben heel trots op het team”, zegt hij. “Met de upgrades hebben we onze positie ten opzichte van Ferrari versterkt. De auto heeft een metamorfose ondergaan sinds de tests op ditzelfde circuit.”

“Helaas waren mijn rondes niet goed”, vervolgt hij. “Valtteri was sneller en verdient de poleposition. Ik kreeg geen goede ronde en kwam te vroeg binnen na mijn eerste run zodat ik ook te vroeg weer naar buiten moest om de batterij opgeladen te houden. Uiteindelijk heb ik het dus gewoon niet goed gedaan. Maar het is positief voor het team dat we op één en twee staan. Als ik de volgorde morgen kan omdraaien, ben ik gelukkiger.”

Lees ook: Verstappen met gemengde gevoelens na kwalificatie: ‘Ben hier niet om voor P4 te strijden’