Valtteri Bottas was twee weken geleden de gevierde man, met een overtuigende zege in Australië, maar moest in de kwalificatie in Bahrein genoegen nemen met de vierde plek. “De eerste of tweede plaats zat er vandaag niet in.”

Dat geeft Bottas toe in gesprek met Ziggo Sport, waarin hij Ferrari ‘verrassend snel’ noemt. “Zeker op het rechte stuk. Qua rangorde is het nu meer zoals we in de wintertests zagen”, doelt hij op hoe Ferrari toen tot grote favoriet werd bestempeld. Dat team stelde daarna teleur in Australië: “Ik weet niet wat er daar mis met ze was, maar ze zijn nu heel sterk”, beaamt Bottas.

Lees ook: Leclerc kalm ondanks eerste pole: ‘Goed begin, nu morgen afmaken’

Hijzelf zegt verder ‘wel betere dagen te hebben gehad, maar ook slechtere’. “De eerste en tweede plek waren vandaag sowieso buiten bereik voor ons”, stelt Bottas. Desondanks is het volgens de Fin zeker niet gezegd dat Mercedes het ook zondag aflegt tegen Ferrari. “Want in de vrije trainingen was onze race pace sterk. Ik denk dan ook dat het heel close wordt met Ferrari.”

Een goed begin is daarbij het halve werk, weet Bottas, die twee weken terug in Australië een bliksemstart maakte die hem mede aan de zege hielp. Of hij nu net zo goed gaat starten? Grijnzend: “Beter.”

Lees ook: Kwalificatie: Leclerc klopt Vettel en pakt z’n eerste pole