Mercedes scoorde in de vierde race van 2019 alweer haar vierde één-twee op rij. In Azerbeidjzan was Valtteri Bottas teamgenoot Lewis Hamilton daarbij de baas, en pakte ook de leiding in het WK terug. “Als team presteren we op een geweldig niveau.”

Eigenlijk had Bottas alleen bij de start en vlak voor de finish echt wat te duchten van Hamilton. Niet dat zijn teamgenoot niet de hele race in zijn kielzog zat, maar Bottas had er genoeg aan zich in de eerste paar bochten breed te maken en Hamiltons aanval af te slaan, terwijl Hamilton de druk op het eind flink opvoerde, maar zelfs met DRS geen échte poging kon doen. “Er gebeurde misschien niet veel vooraan, maar het was een zware race”, verhaalt Bottas, die daarom ‘blij was toen ik de vlag zag’. “Lewis zette de hele tijd druk, ik kon geen fout maken.”

Lees ook: Bottas verslaat Hamilton, vierde één-twee Mercedes van 2019

Dat hij nu weer aan kop staat in het WK – Bottas staat op 87 punten, Hamilton op 86 – ‘betekent veel’, aldus de Fin, maar hij is bovenal trots op hoe het team het doet. “We presteren als team op een geweldig niveau, vandaar dat ik al over de radio naar de jongens riep dat ik trots op ze ben.” Dat laatste is Hamilton ook: “Dit blijft een teamprestatie, en dat de jongens altijd zo naar succes blijven smachten, laat zien hoe sterk dit team in alle opzichten is.”

Hamilton feliciteert Bottas verder, en stelt dat hij de race ‘eigenlijk in de kwalificatie verloor’. “Maar Valtteri verdient deze zege ook, hij reed super goed.”

Teruglezen: Liveblog GP Azerbeidzjan: Zege Bottas, Verstappen naar P4, snelste ronde voor Leclerc

Dan toch nog maar eens over het team: vier één-tweetjes uit vier races, dat is ongehoord. “Dit is onze beste seizoensstart ooit”, beseft Hamilton, die toch al vijf eerdere kampioenschapsjaren heeft meegemaakt met Mercedes, waarin hijzelf vier keer aan het langste eind trok. Of het kampioenschap weer een tweestrijd tussen de Mercedes-rijders wordt, is nog te vroeg om te zeggen, maar vooralsnog is het duo wel ruim dertig punten ‘los’ van de naaste achtervolger, Ferrari’s Sebastian Vettel, die op 52 punten staat.