*

Bottas: ‘Geen nummer één of twee rol binnen Mercedes’

Daan de Geus

Daan de Geus

1 jaar geleden

Bottas: ‘Geen nummer één of twee rol binnen Mercedes’
Racepictures

Valtteri Bottas gaat er niet vanuit dat teamorders vaste prik worden bij Mercedes, maar weet ook dat het niet uit te sluiten is dat deze tóch vaker worden uitgedeeld nu de strijd tussen Mercedes en Ferrari zo close is.

Bottas werd tijdens de vorige race, in Bahrein, tot twee keer toe gevraagd aan de kant te gaan voor zijn op dat moment snellere teamgenoot Lewis Hamilton. In beide gevallen gaf Bottas gehoor aan die oproep, waarna Mercedes na de race erkende dat het (helaas) goed moet nadenken over teamorders.

Volgens Bottas is het echter niet zo dat er sindsdien gesproken is over een rolverdeling tussen Hamilton en hemzelf. “We hebben het niet over nummer één of nummer twee rollen in het team gehad en dat is denk ik ook niet nodig.”

“Zoiets is ook nooit nodig geweest binnen Mercedes en is het team ook niet van plan”, denkt Bottas, die wel erkent dat de situatie dit jaar anders ligt dan bijvoorbeeld de afgelopen drie seizoenen: “Omdat Mercedes toen meer voorsprong had op de meest naaste achtervolger dan nu.”

“Details waren toen dus minder belangrijk, maar kunnen nu punten kosten. Als de pace er om wat voor reden dan ook niet is, zoals bij mij in Bahrein door problemen met de bandenspanning, moet het team daar goed naar kijken en met een slim plan komen om geen punten te verliezen.”

Bottas heeft ‘niet te ver vooruit gedacht’ aan theoretische scenario’s, zo benadrukt hij.

Gevraagd of hij in een dergelijk geval (wederom) aan de kant zou gaan voor Hamilton, antwoordt Bottas, min of meer, van wel: “Als ik een probleem heb of we verschillende strategieën hanteren en het team zegt dat ik aan de kant moet, dan doe ik dat.”

“We racen hier immers samen om als team zoveel mogelijk punten te scoren, al zal ik er als coureur natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat ik in zo’n situatie kom te zitten. Dat gezegd hebbende, ben ik ook altijd een teamspeler geweest. Op de lange termijn betaalt zich dat ook altijd terug. ”

Wat Bottas echter benadrukt is dat hij ‘niet ver vooruit heeft gedacht’ aan allemaal theoretische scenario’s. “Ik ga er dan ook vanuit dat Lewis en ik vooral veel vrijuit tegen elkaar zullen racen, al snap ik het dus dat het team zoveel mogelijk punten moet scoren.”

Met pas drie races achter de rug – waarbij Bottas naar eigen zeggen in China en Bahrein met wat technische problemen te maken had – rekent de Fin erop dat hij zich nog verder zal ontwikkelen en verbeteren. “Ik denk dat mijn beste resultaten nog moeten komen.”

Gerelateerd