Valtteri Bottas start de duizendste Grand Prix in de geschiedenis van de Formule 1 van de best mogelijk positie. Teamgenoot Lewis Hamilton volgt op de tweede plek, Sebastian Vettel mag aanschuiven op plek drie. Max Verstappen start na een rommelige Q3 vanaf de vijfde plek.

Niet twintig, maar negentien coureurs gingen onderweg in Q1, want de wagen van Alexander Albon kon na zijn zware crash in VT3 niet op tijd worden gerepareerd. De Mercedessen, Ferrari’s en Max Verstappen zetten direct de toon met snelle tijden. De coureurs die het niet haalden naar Q2 waren Lance Stroll, George Russel en Robert Kubica. Antonio Giovinazzi reed geen tijd, net als Albon.

In Q2 werd door de topteams alvast aan de tactiek voor morgen gedacht. Na een eerste run op de mediumband in Q2, ging een deel van de top in de tweede run naar buiten op de zachtste band. We namen afscheid van Daniil Kvyat, Sergio Perez, Kimi Räikkönen, Carlos Sainz en Lando Norris, waarmee vijf teams doorgingen naar Q3.

In Q3 ging de top er eens goed voor zitten. Zou het Mercedes of Ferrari worden, of toch Verstappen? Na de eerste run was het Bottas die de tijdenlijst aanvoerde, met Hamilton in zijn kielzog. De Finse leider van het kampioenschap behield zijn positie tijdens de tweede run, Hamilton eveneens. Sebastian Vettel en Charles Leclerc bezetten de tweede startrij, met daarachter Max Verstappen en Pierre Gasly.

Max Verstappen koos positie voor een allerlaatste snel rondje. Waar de coureurs één voor één in de rij stonden en gas gaven, werd Verstappen plotseling door Vettel gepasseerd en brak hij vloekend zijn run af. Renault en Haas speelden een bijrol in Q3 en bezetten de plekken zeven tot en met tien.