Valtteri Bottas wacht een start vanaf de negende plek in de Grote Prijs van Engeland, nadat hij zich – met een gridstraf van vijf plekken aan zijn broek – als vierde kwalificeerde.

Bottas heeft deze gridstraf opgelegd gekregen vanwege een versnellingsbakwissel. In het beste geval kon de Fin, in beide vrijdagtrainingen nog de snelste man op de baan, uitkijken naar een start van de zesde plek, indien hij pole had gepakt. Het wordt dus starten van P9, na een vierde tijd in Q3.

“Het was een tricky kwalificatie, verreden onder lastige omstandigheden, al waren die natuurlijk voor iedereen hetzelfde”, verhaalt Bottas ten overstaan van Sky Sports F1. “Op het eind was het, toen de baan eenmaal droog was, echter een normale sessie, maar de auto voelde toen niet goed.”

“De balans was vreselijk”, draait hij er niet omheen. “Ik kwam simpelweg grip te kort”, verzucht de Fin, die uiteindelijk achter teamgenoot Lewis Hamilton en de Ferrari’s eindigde, op ruim zeven tienden van Hamilton.

Hamilton was gewoon heel snel, erkent Bottas: “Maar ik denk ook dat hij misschien iets anders deed met de banden in de opwarmrondjes, om grip te krijgen. Ik blokkeerde zelf nog wel in bocht drie, maar dat heeft misschien een tiende of wat gekost. Dat verklaart dit grote verschil niet.”

Ondanks zijn teleurstellende kwalificatie en startpositie, denkt Bottas dat het zondag wel eens een ander, mooier verhaal kan worden. “Want ik denk dat we een goede, snelle auto hebben, die hier al het hele weekend competitief is. Ik start bovendien als enige op een andere band – op softs terwijl de andere coureurs in de top tien op supersofts staan – dus het kan een interessante race worden.”