Valtteri Bottas dankt zijn overstap naar Mercedes mede aan de belofte van zijn vorige team Williams om niet nog eens in de weg te staan bij een mogelijke transfer.

In 2015 deed Williams dat namelijk wel, toen Ferrari bij het team aanklopte voor de Finse coureur. “Wij hebben die overstap toen in de weg gestaan”, bevestigt Williams’ adjunct-teambaas Claire Williams ten overstaan van Autosport.

“Ik heb Valtteri daarna echter beloofd dat niet nog eens te doen, en ik kom mijn beloftes na”, vervolgt Williams, al heeft ze er naar verluidt wel voor gezorgd dat Mercedes de nodige miljoenen op tafel legde, ook omdat Williams zelf Felipe Massa terug moest halen om Bottas te vervangen.

2018
Bij Mercedes heeft Bottas een contract voor één jaar,  waarbij teambaas Toto Wolff heeft erkend dat het team haar opties voor 2018 bewust open heeft gehouden, maar het volste vertrouwen in Bottas heeft.

Toch worden grote namen als Sebastian Vettel en Fernando Alonso al genoemd als mogelijke Mercedes-coureurs voor 2018. Bijvoorbeeld door Nico Rosberg, Bottas’ voorganger bij het team.

Het lijkt dus aan Bottas om Mercedes ervan te overtuigen met hem door te gaan, waarbij Mercedes-topman Niki Lauda aan Auto, Motor und Sport vertelde dat het na vier races over hem kan oordelen.

Ondanks de druk om te presteren en de geruchten, vertelt Bottas desgevraagd aan het Finse persbureau Suomen Tietotoimisto dat hem ‘niets is verteld’ over een eventuele tijdlijn voor contractverlenging.

“Dat het team eerst wil zien hoe het gaat, begrijp ik echter volledig”, vervolgt de coureur die het klappen van de zweep kent. “Zo gaat het altijd. Ik heb mijn plekje altijd al moeten verdienen.”

Bottas tijdens een fabrieksbezoek bij Mercedes in Stuttgart. Foto: Sutton Images.