*

Boullier: ‘Vandoorne presteert steeds meer zoals verwacht’

Daan de Geus

Daan de Geus

1 jaar geleden

Boullier: ‘Vandoorne presteert steeds meer zoals verwacht’
Sutton Images

Stoffel Vandoorne begint met de week meer te presteren zoals McLaren vooraf van hem had verwacht. Dat vertelt Eric Boullier, de teambaas van de Britse renstal.

Vandoorne kende een moeilijke seizoensstart met McLaren, dat in de eerste maanden van het jaar geplaagd werd door (met name) betrouwbaarheidsproblemen van de sowieso te zwakke Honda-motor.

Vandoorne had daardoor weinig gelegenheid kilometers te maken en gewend te raken aan zijn auto, hetgeen voor een rookie – Vandoorne reed voor dit seizoen pas één Grand Prix, als invaller – niet fijn is.

Dat Fernando Alonso zijn teamgenoot is, maakte het er ook niet makkelijker op voor de Vlaming. Na vijf races stond hij bijvoorbeeld 5 – 0 achter in het kwalificatieduel en maakte hij bij de Grand Prix van Spanje een slechte beurt door, onnodig, met Felipe Massa te crashen.

Vandoorne en Boullier.

Boullier erkende in de beginfase al dat de situatie bij McLaren ‘niet ideaal’ was voor Vandoorne, die volgens Boullier echter ook zijn rijstijl uit de opstapklassen meer los moest laten. Voor de Grote Prijs van Monaco riep McLaren hem verder naar de fabriek in Woking om aan zijn issues te werken.

Sindsdien vergaat het de Belg beter, zo is ook Boullier opgevallen. “Hij krijgt steeds meer vertrouwen. Dat neemt met elk weekend toe. Hij begint steeds meer te presteren zoals we van hem hadden verwacht en verlangen”, vertelt Boullier aan Motorsport.com.

Als voorbeeld noemt de teambaas Vandoorne’s optreden in Singapore. “Hij heeft daar goede punten gescoord. Hij had er nog nooit geracet, maar had er een vrij goed weekend, waar we blij mee zijn. Z’n race pace was goed en hij ging prima met de veranderende omstandigheden om.”

Vandoorne finishte op het Marina Bay Street Circuit als zevende, wat het beste resultaat uit zijn Formule 1-loopbaan is. De Vlaming scoorde dit jaar een keer eerder, met een tiende plek in Hongarije, en staat nu met zeven punten op de zeventiende plek in het WK.