Lotus-teambaas Eric Boullier vreest dat Formule 1-teams een ‘financiële oorlog’ kunnen ontketenen door technische kopstukken bij elkaar weg te kapen door steeds meer salaris te bieden.

“Ik denk dat er een gevaarlijke situatie kan ontstaan als teams bepaalde personeelsleden bizarre salarissen gaan aanbieden om ze bij hun huidige werkgevers weg te lokken”, stelt Boullier in gesprek met Autosport.

“Er kan dan een soort van ‘financiële oorlog’ ontstaan tussen de teams”, waarschuwt Boullier, die niet zit te wachten op een situatie waarin teams tegen elkaar moeten opbieden om technisch talent te behouden of strikken. “Voor mij komt het bedrijf, het team, op de eerste plaats”, benadrukt hij. “Ik ben dan ook niet van plan om een paar ton extra neer te leggen om één enkele werknemer te behouden.”

Boulliers uitspraken komen niet zomaar uit de lucht vallen. Afgelopen winter werd er namelijk door Mercedes en McLaren naar de diensten van James Allison gehengeld, en Allison is de technisch directeur van Lotus.

Allison heeft de interesse van Mercedes en McLaren afgewimpeld, maar Boullier lijkt dus niet van plan zijn technisch directeur een sterk verbeterd contract voor te leggen als een ander team in de toekomst wederom probeert Allison aan te trekken.

Bang om Allison eventueel kwijt te raken, is Boullier echter ook niet, zo zegt hij. “We hebben in deze sport vanwege de media-aandacht nogal de neiging bepaalde technische mensen naar voren te schuiven, maar James is bij lange na niet onze enige werknemer.”

“James is natuurlijk absoluut van meerwaarde voor ons technische team, maar we hebben nog 150 andere mensen rondlopen. De meeste ideeën op de werkvloer zijn dus ook niet van James afkomstig, maar komen uit de koker van iemand anders. Als James morgen zou vertekken, zouden we het als team dus ook wel overleven.”