Sean Bratches, de commercieel directeur van de Formule 1, is het met Fernando Alonso eens dat de Formule 1 te voorspelbaar is. “En dat moet veranderen.”

Alonso noemt de voorspelbaarheid van de Formule 1 als enkele jaren een groot probleem, en het is één van zijn redenen om de koningsklasse na dit seizoen te verlaten. Alonso rijdt immers al sinds 2015 voor McLaren en dat team doet sinds die tijd niet meer mee om podiumplekken en zeges, terwijl de kans op beterschap klein lijkt.

Andere coureurs – waaronder Kevin Magnussen en Sergio Pérez van Haas en Force India – repten tijdens de zomerstop ondertussen over een ‘B-kampioenschap’ in de Formule 1, waarbij de uit Mercedes, Ferrari en Red Bull bestaande top drie om de echte prijzen vecht en de rest van de teams om officieuze eretitels als best of the rest.

Alonso schudt Bratches de hand.

“Sinds 2015 hebben er maar drie teams Grands Prix gewonnen, dus de Formule 1 is inderdaad behoorlijk voorspelbaar”, erkent Bratches, geciteerd door MotorsportWeek. Alonso heeft dus gelijk volgens Bratches, maar: “We hebben een plan om dit op te lossen”, vertelt hij. Volgens Bratches ligt er namelijk ‘een kans’ de Formule 1 minder voorspelbaar te maken: “En het is ook belangrijk dat we dat doen.”

Als goed voorbeeld van spannende competitie wijst Bratches naar de Engelse Premier League-voetbalcompetitie. Het verhaal van underdog Leicester City is daarin bekend: dat (voor Engelse begrippen) kleine team met beperkt budget werd in 2016 kampioen en versloeg steenrijke clubs met sterrenteams als Manchester City, Manchester United en Chelsea.

Kampioen worden als klein team blijft volgens Bratches – of het nu om de Formule 1 of Premier League gaat – uitzonderlijk en nagenoeg onmogelijk, maar volgens hem kan de Formule 1 wel een voorbeeld nemen aan hoe kleine teams in de Premier League op een goede dag topteams kunnen verslaan. “Je moet wel belachelijk optimistisch zijn om als fan van Cardiff City te denken dat ze dit jaar kampioen worden, maar ze kunnen wel een wedstrijd winnen van Manchester United of Chelsea en dat gebeurt ook, maar in de Formule 1 gebeurt dat niet.”

Hoe de Formule 1 minder voorspelbaar kan worden, laat Bratches in het midden, maar vermoedelijk zinspeelt hij op de regelwijzigingen die de sport in 2021 wil doorvoeren. Dan wil eigenaar Liberty Media een aangepast motor- en technischreglement introduceren en tevens regels invoeren die voor meer financiële gelijkheid tussen de teams moeten zorgen.