De Formule 1 moet niet te zeer gestandaardiseerd worden, maar het speelveld in de sport moet wel flink gelijkgetrokken worden. Dat vindt Sean Bratches.

Bratches, de commerciële baas van de sport, haalt in gesprek met Racer namelijk aan dat “de wereldwijd meest succesvolle sporten” in tegenstelling tot de Formule 1 gekenmerkt worden door een eerlijke(r) verdeling van de financiële middelen en veel onderlinge competitie. “Dat trekt fans aan en zorgt voor een mate van onvoorspelbaarheid.”

Dat laatste is daarbij met name iets waar het in de Formule 1 aan schort, meent de voormalig topman van sportnetwerk ESPN. “Het is vooraf al bijna zeker wie na een Formule 1-race op het podium staat en wie er wint.” Dat teams die er veel geld insteken daar sportief de vruchten van plukken, is volgens Bratches voor de sport in bredere zin niet ideaal: “Het zou beter zijn als de grid competitiever was.”

Bratches (links) met Red Bull-teambaas Christian Horner.

Bratches en Formule 1-eigenaar Liberty Media streven er dan ook naar ervoor te zorgen dat “de achterkant van de grid dichter in de buurt van de voorkant komt”. Bratches benadrukt daarbij de sport niet te willen standaardiseren of te homogeen te maken. “Het is niet zo dat we willen dat iedereen met dezelfde motor of livery rijdt, daar hoeft het van ons niet heen.”

“Wat we wel willen, is ervoor zorgen dat er bepaalde grenzen zijn waar binnen de teams kunnen spelen en innoveren en dat de teams die daar beter in zijn dan de rest, beter presteren.” Bratches doelt daarmee onder meer op het introduceren van een budget cap, Liberty Media’s intentie om het geld dat de teams uit de sport krijgen eerlijker te verdelen en het op bepaalde punten inperken van de technische vrijheid.

Op een eerste mede door Liberty Media gedaan voorstel – de motorregels voor 2021 – is niet bijster positief gereageerd door Mercedes en Renault. Ferrari heeft in meer algemene zin zelfs gedreigd te stoppen als de Formule 1 te zeer verandert. De belanghebbenden, met naast de teams en Liberty Media ook de FIA, gaan de komende tijd met elkaar om de tafel om over de toekomst van de sport te spreken.

Bratches wacht een wilde rit en lastige opgave om de Formule 1-teams te temmen.