De Formule 1 doet er volgens sportief directeur Ross Brawn alles aan om ervoor te zorgen dat Force India niet ten onder gaat. “Ik hoop dat in de komende dagen en weken meer duidelijk wordt over de toekomst van het team.”

Formule 1-topmannen Chase Carey (links) en Ross Brawn maken zich sterk voor een overname van Force India.

Dat schrijft Brawn in zijn nieuwsbrief na de Grote Prijs van Hongarije, met het financieel noodlijdende Force India dat de vrijdag voor het raceweekend onder curatele werd gesteld. “De Formule 1 zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Force India dit overleeft”, verklaart Brawn, die vindt dat Force India zich de afgelopen jaren een ‘geweldig voorbeeld’ heeft getoond van wat met een beperkt budget mogelijk is. “Ze hebben laten zien dat wat je doet en hoe je het doet belangrijker is dan hoeveel geld je hebt.”

Toch is het dus het gebrek aan geld dat de renstal uit Silverstone nu in de problemen heeft gebracht. Al is dat niet los te zien van de juridische problemen van mede-eigenaren en grootaandeelhouders Vijay Mallya en Subrata Roy in hun thuisland India. Een aantal schuldeisers, waaronder coureur Sergio Pérez en motorleverancier Mercedes hebben ervoor gezorgd dat het team onder curatele is geplaatst om zo de kans op een overname te vergroten en te voorkomen dat het op een faillissement uitdraait. Interesse zou er daarbij genoeg zijn.

Na jarenlange juridische problemen lijkt Mallya Force India dan toch te moeten verkopen.

Een mogelijk obstakel bij de overname is wel, zo bericht Auto, Motor und Sport, dat de andere teams er unaniem mee moeten instemmen dat Force India de huidige uitbetalingen uit de sport – prijzengeld en een aardige premie voor deelname – na de overname behoudt. Momenteel hebben Renault, Williams en McLaren dat naar verluidt nog niet gedaan. Zij zouden bang zijn dat Force India na de overname een verregaande technische relatie met Mercedes aangaat zoals Haas die met Ferrari heeft en deze twee topteams zo te veel invloed krijgen.

Zonder garantie op de uitbetalingen uit de Formule 1, die in 2017 volgens berekeningen van Autosport ter illustratie op zo’n zestig miljoen euro zouden zijn uitgekomen, is het kopen van Force India uiteraard minder interessant, zeker gezien de openstaande schulden. Volgens berichten zou er interesse zijn van vier tot vijf verschillende partijen.