Formule 1-topman Ross Brawn noemt het ‘een beetje naïef’ om veel inhaalactie te verwachten in Monaco, al zegt hij de kritiek van coureurs dat het een saaie race was wel te begrijpen.

“Ik heb die commentaren ook gehoord en gelezen”, zegt Brawn over de kritiek van onder meer Lewis Hamilton en Fernando Alonso dat de race in het Prinsdom misschien wel de saaiste Grand Prix ooit was, en Alonso die zelfs stelde dat fans hun geld terug zouden moeten krijgen. Brawn beaamt dat er weinig actie te zien was in Monaco. “Maar het is ook een beetje naïef veel duels en inhaalacties te verwachten in Monaco”, stelt de Formule 1-topman.

Brawn (rechts) met Formule 1-CEO Chase Carey.

“Monaco is een heel speciale race en je kan hem eigenlijk niet aan de hand van dezelfde criteria beoordelen als andere races. Het zijn de atmosfeer en glamour die het zo’n uniek evenement maken”, zegt Brawn, die desalniettemin niet doof is voor de kritiek van de coureurs en benadrukt dat de sport zich actief inzet voor circuits die voor spectaculaire races kunnen zorgen: “Het probleem met Monaco is echter dat je grote stukken land moet winnen van de zee om iets te veranderen, en dat is toch echt niet aan ons!”

In Monaco wordt desondanks al gedacht aan manieren om de lay-out van het circuit, dat in grote lijnen al sinds 1950 onveranderd is, te veranderen. Volgens Hamilton zou de sport ook moeten overwegen het weekendformat te veranderen voor het bezoek aan Monaco. “Misschien moet je er wel gewoon twee kortere races houden, of net zoals in NASCAR de safetycar er een paar keer zonder reden in gooien om het veld weer bij elkaar te brengen. Ik weet het ook niet, maar ik weet wel dat het moet veranderen.”