James Calado beleefde vrijdagochtend zijn debuut tijdens een officieel Grand Prix-weekend. Na een geslaagde rookietest gaf Force India hem vandaag de kans de eerste vrije training te rijden.

“Onvoorstelbaar”, is de eerste reactie van Calado na zijn optreden in de ochtendsessie. “Het duurde even voordat ik weer gewend was aan de auto. Maar toen alles vertrouwd aanvoelde kon ik constant rijden en redelijke rondetijden noteren. Alles verliep soepel. Hopelijk heb ik me nuttig kunnen maken voor het team. Ik wil iedereen in ieder geval bedanken voor deze kans en kan niet wachten om weer in de auto te mogen stappen.”

Teambaas Vijay Mallya heeft toegezegd dat Calado nog vaker op vrijdag in actie zal komen, maar de Brit moet waarschijnlijk tot Abu Dhabi wachten voor zijn volgende optreden. Calado was een halve seconde langzamer dan teamgenoot Paul di Resta en eindigde daarmee op de zeventiende plaats in de openingstraining.

Adrian Sutil moest zijn auto afstaan aan Calado en kwam ’s middags voor het eerst in actie. “Monza is een apart circuit en dus is het lastig de auto te doorgronden”, zegt hij. “We hebben vanavond veel te bestuderen. Vooral bij het aanremmen kan het beter en ik kan ook wel wat meer grip gebruiken.”

Het doel voor Force India is om het laatste deel van de kwalificatie te halen. “Dat is zeker haalbaar, al hebben we de toptien vandaag nog niet gehaald”, stelt Di Resta. “De auto is goed in balans, de bandenslijtage komt overeen met onze verwachtingen en er zijn nog wel wat verbeterpunten. We lijken dicht in de buurt te zitten van McLaren, dus hopelijk kunnen we ze verslaan.”