Dat Honda zich na 2021 terugtrekt uit de Formule 1, is volgens Formule 1-topman Chase Carey een direct gevolg van de wereldwijde economische pijn door de coronacrisis en de klappen die de autoindustrie heeft gekregen.

Dat zou Carey volgens Motorsport.com althans hebben gezegd in gesprek met Wall Street-analisten, met de Formule 1 zelf die ook net haar cijfers over kwartaal drie van 2020 gepubliceerd heeft (88 miljoen euro verlies).

“Honda’s beslissing om zich terug te trekken, komt mijns inziens vooral voort uit de economische uitdagingen die Honda wachten. De autoindustrie wacht in zijn geheel de nodige uitdagingen”, zo gebruikt Carey dat typisch Amerikaanse eufemisme voor moeilijkheden, “maar ik denk dat Honda door de druk die daardoor bestaat, het idee had dat ze de beslissingen moesten nemen.”

Lees ook: Max Verstappen en Red Bull moeten het na 2021 zonder motoren van Honda doen

Honda zelf heeft naar de verduurzaming van de autoindustrie gewezen als reden voor haar Formule 1-exit na 2021. De Japanse fabrikant wil per 2050 volledig CO2-neutraal zijn en wil al haar mensen en middelen aanwenden om de technische ontwikkelingen te maken die hiervoor nodig zijn.

Eerder erkende Honda wel dat de kosten van het motorprogramma een doorslaggevende factor zouden zijn voor het wel of niet vervolgen daarvan. Door Honda’s vertrek zitten Red Bull en Alpha Tauri na 2021 zonder motorleverancier.

Lees ook: Red Bull: ‘Het liefst nemen we het motorproject van Honda over’