*

Carey: ‘Er is ruimte voor nieuwe GPs, maar we willen eerst aflopende deals verlengen’

Daan de Geus

Daan de Geus

5 maart 2019 10:52

Carey: ‘Er is ruimte voor nieuwe GPs, maar we willen eerst aflopende deals verlengen’
Motorsport Images

Formule 1-topman Chase Carey ziet nog genoeg ruimte voor meer Grands Prix op de kalender, ondanks dat de toekomst van vijf van de huidige races nog niet vaststaat.

Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Mexico – dat is het rijtje met races waarvan het contract niet doorloopt na 2019. Van de 21 Grands Prix zijn er dus vijf onzeker voor de toekomst, maar daar staat tegenover dat er sowieso eentje bijkomt in 2020 (Vietnam) en twee andere (Miami en Nederland) met potlood zijn ingetekend.

Lees ook: FOM zet Nederlandse GP voor 2020 op de kalender

Carey heeft dus wat te puzzelen, maar schetst zelf het beeld dat hij eerder een luxeprobleem heeft dan dat hij naarstig op zoek moet naar nieuwe races: “Want er is genoeg interesse van nieuwe partijen”, wordt hij geciteerd door RaceFans. Plek is er ook, stelt hij, zelfs als de aflopende contracten worden verlengd: “Ik denk namelijk dat er nog wel wat ruimte op de kalender is om er nieuwe races aan toe te voegen.”

Wat de gesprekken achter de schermen betreft, is het daarbij ‘een kwestie van vraag en aanbod’. Al hebben de bestaande locaties een streepje voor. “We schatten de races die we nu hebben op waarde en in principe gaan we ook eerst om de tafel om de aflopende contracten te verlengen”, benadrukt Carey, al waarschuwt hij wel gelijk: “Het zal niet per se altijd lukken een deal te sluiten waar beide partijen zich in kunnen vinden. Daarom is het ook belangrijk om alternatieven te hebben die niet alleen financieel, maar ook als race interessant zijn.”

“Een goed voorbeeld daarvan is Vietnam”, zegt hij, “dat is volgens ons een mooie plek om te gaan racen én past bij ons doel om te groeien in Azië. Een win-win, dus.” Formule 1-eigenaar Liberty Media kijkt echter niet alleen naar ‘nieuwe markten’, maar ook naar traditionele locaties in West-Europa – zoals Nederland.

Over hoe de onderhandelingen verlopen met de raceorganisatoren in Spanje, Engeland, Duitsland, Italië en Mexico laat Carey zich inhoudelijk verder niet uit, behalve dat hij aangeeft dat ‘de issues per race verschillen’. Een aantal circuitpromotors heeft zich begin dit jaar wel negatief uitgelaten over hoe Liberty Media de sport runt.

Lees ook: F1-promotors uiten kritiek op Liberty: ‘Hun ideeën zijn onsamenhangend’