Carlos Sainz Jr. geniet van een royale voorsprong in het Formule Renault 3.5-kampioenschap. Volgens zijn vader, die tevens als zijn zaakwaarnemer optreedt, zijn er momenteel voor hem echter nauwelijks kansen weggelegd in de Formule 1.

Junior is net als Max Verstappen onderdeel van het Red Bull-talentenprogramma. In 2013 testte hij voor Red Bull Racing op Silverstone. Onlangs zag Sainz Jr. Verstappen gepromoveerd worden naar een Formule 1-stoeltje bij Toro Rosso voor 2015. Dat team is voor de familie Sainz voorlopig dus geen optie meer.

Door Motorsport Total gevraagd wanneer hij denkt zijn zoon in de Formule 1 terug te zien, moet Sainz senior een stellig antwoord schuldig blijven. “Ik hoop snel, maar op dit moment is er nog niets beslist. We moeten alle opties openhouden.”

Eén van die opties diende zich kort geleden aan, toen Sainz Jr. genoemd werd als vervanger van Kamui Kobayashi bij Caterham. Nu de Spanjaard Roberto Merhi in Italië op vrijdagmorgen voor het Maleisische team mocht rijden om zo zijn superlicentie te behalen, en ook een verder verblijf van Kobayashi niet uitgesloten is, lijkt de Caterham-deur voor Sainz Jr. in het slot gevallen. “Er zijn nu nauwelijks mogelijkheden. We moeten ons maar op de Formule Renault concentreren”, aldus pa Sainz.

Vader Sainz vergaarde in het verleden roem in de rallyracerij, waarin hij van 1987 tot 2005 actief was. In die jaren kwam de Spanjaard tot twee WK-titels en 26 rallyoverwinningen. Zijn 196 starts gelden nog altijd als record. “Ooit zou ik hem wel graag rally zien rijden”, zo zegt Sainz over zijn zoon. Hij neemt dan zelf niet als co-piloot naast zijn zoon plaats: “Hij heeft een fantastische wagenbeheersing, maar ik rijd liever zelf.”