Caterham-coureur Heikki Kovalainen en Vitaly Petrov kunnen niet wachten om komend weekend het circuit van Suzuka op te gaan, want beide coureurs rekenen de baan tot één van hun favorieten.

De door de Nederlander Hans Hugenholtz ontworpen omloop in Japan wordt hoog aangeslagen en goed gewaardeerd door een groot deel van de coureurs, en de Caterham-rijders zijn daar geen uitzondering op.

“Suzuka is één van die circuits waar iedereen altijd enorm naar uitkijkt, dus ik ook”, vertelt Kovalainen. “Suzuka is namelijk nog een écht circuit en het is een baan waarop het heerlijk is om met een Formule 1-auto te rijden, want Suzuka heeft alles: snelle bochten waarin je de downforce kunt voelen en langzamere bochten waarin het puur om de balans van de auto draait.”

“Het beste deel van de baan is echter de eerste sector”, stelt Kovalainen. “Alles van bocht één tot en met zeven is geweldig. Je gaat de eerste bocht namelijk met enorm veel snelheid in en daarna moet je snel door naar twee, waarna je bocht drie in moet ‘leunen’ en soepel door moet gaan tot en met bocht zeven.”

“Het is een baandeel waarin je enorm veel tijd kunt verliezen als je een foutje maakt, maar als je er goed doorheen gaat, voelt dat geweldig en kom je echt in de flow.”

Teamgenoot Petrov kan ook tot het rijtje met Suzuka-bewonderaars gerekend worden. “Het is een heel cool circuit”, meent de Rus. “De eerste sector is geweldig, terwijl het tweede baandeel heel snel is. Daarnaast heb je ook de 130R nog in sector drie, en hoewel dat vanuit de cockpit niet zo’n heel spannende bocht is, ziet deze er op TV wel geweldig uit.”

Wat Suzuka en Japan daarnaast nog zo de moeite waard maakt voor Petrov, zijn de fans: “Die zijn namelijk echt geweldig. De tribunes zitten het hele weekend lang vol en je kunt – ook van de meer directe interactie tijdens bijvoorbeeld handtekeningsessies – zien hoeveel ze om de Formule 1 geven.”

Behalve dat het geweldig en ‘cool’ wordt om naar Japan te gaan, hebben de Caterham-coureurs ook wat recht te zetten, want in Singapore kwam het team maar matig voor de dag. Teambaas Tony Fernandes wil dan ook dat de formatie terugslaat in het land van de rijzende zon, hetgeen hij direct na de teleurstellend verlopen laatste race al verkondigde.