De Amerikaan Alexander Rossi krijgt van Caterham de gelegenheid om in Barcelona een vrije training op de vrijdag af te werken. Vaste kracht Heikki Kovalainen moet daarom plaatsmaken op vrijdagochtend.

Rossi volgt bij Caterham daarmee het voorbeeld van zijn collega-testcoureur Giedo van der Garde, die twee races terug in China op de vrijdag in actie mocht komen. Dat Rossi nu aan de beurt is om een vrije training af te werken in plaats van onze landgenoot Van der Garde, komt overigens doordat Van der Garde – zoals wel vaker dit jaar het geval zal zijn – verhinderd is door zijn GP2-verplichtingen.

Voor Rossi – die al wel een paar keer aan een Young Driver Test heeft meegedaan – wordt het de eerste keer dat hij tijdens een Grand Prix-weekend kilometers mag maken. “Ik verheug me er ontzettend op om aan de eerste vrije training in Spanje te mogen meedoen en ben het team erg dankbaar voor deze kans”, zegt Rossi.

De twintigjarige coureur, die dit seizoen ook in de Formula Renault 3.5 uitkomt, vertelt verder dat hij een ‘duidelijk doel’ heeft voor VT1: “Geen fouten maken, het door de engineers opgezette testprogramma afwerken en zoveel mogelijk leren voor later”, zo deelt hij zijn prioriteiten mede.

Zoals gezegd is Kovalainen degene die op vrijdagochtend plaats moet maken voor Rossi. De Fin mag de rest van het weekend uiteraard wel aan de bak en weet wat hem dan te doen staat: “Ervoor zorgen dat alles perfect verloopt, want in Barcelona tellen de details en kan een halve tiende je zomaar een extra plaatsje op de grid opleveren.”

Kovalainen stelt verder dat de kwalificatie van zaterdag erg belangrijk wordt voor de opvolgende race van zondag. “Barcelona is immers een baan waarop inhalen erg moeilijk is”, vertelt hij. “Voor de fans betekent dat dat ze waarschijnlijk een wat rustige race te zien krijgen, terwijl het voor ons als coureurs betekent dat we het op zaterdag goed moeten doen in de kwalificatie.”

Vitaly Petrov laat tot slot optekenen dat hij vooral hoopt op zondag weer aan te kunnen sluiten bij de staart van het middenveld. “Dat is ons dit jaar tot op heden telkens gelukt, dus hopelijk kunnen we ook in Barcelona weer met de jongens voor ons vechten.”