Dit had het weekend moeten worden dat Caterham definitief tot de middenmoot zou doordringen. Maar ondanks alle updates strandde beide coureurs gewoon weer in Q1.

“Dit soort kwalificatiesessies zijn altijd een loterij”, verdedigt technisch directeur Mark Smith het tegenvallende optreden van zijn team. “We konden geen gebruikmaken van de omstandigheden. We hebben niet kunnen laten zien wat de nieuwe onderdelen ons brengen.”

Heikki Kovalainen kwam in tegenstelling tot de vorige race niet in Q2. Een kwestie van timing volgens hem. “Ik kreeg geen perfecte ronde voor elkaar”, zegt hij. “Aan het begin van de sessie zat ik in een groepje en dat kostte me wat tijd, maar verder hadden we niet echt problemen. “

De Fin hoopte nog te kunnen profiteren van het wisselvallige weer, maar dat mocht niet zo zijn. “Er was een punt dat de baan aan het opdrogen was en we overwogen op slicks te gaan, maar toen ging het gelijk weer harder regenen en was die kans verkeken. Onder deze omstandigheden zat er niet meer in.” 

Vitaly Petrov is ‘bijna tevreden’ met zijn optreden vandaag. “Het is spijtig dat we het volledige potentieel van de auto niet hebben kunnen tonen”, zegt de Rus. “Maar het is goed om te weten dat de updates werken. Morgen gaat het waarschijnlijk weer regenen, dus is het voor ons zaak om geen fouten te maken en inhaken op wat er gebeurt.”