Caterham-teambaas Cyril Abiteboul heeft nog twee stoeltjes vrij voor 2014 en wenst die plekjes te vullen met een rijdersduo dat als combinatie een mix van talent en ervaring vormt.

“Het is voor ons denk ik logisch om in 2014 voor een combinatie van een ervaren coureur met een jongere teamgenoot te gaan”, verklaart Abiteboul in gesprek met Autosport.

“Bij Caterham geloven we erin jonge talenten een kans te geven. Dat is iets waar we zeer toegewijd aan zijn en wat denk ik ook niet veranderen, terwijl ervaring verder iets is waar we voor 2014 behoefte aan hebben omdat we door de reglementswijzigingen vanaf nul beginnen en we zeker moeten weten dat we goede feedback krijgen over de auto en ontwikkeling ervan”, legt de teambaas uit.

“Data alleen is voor het doorontwikkelen van een bolide namelijk niet genoeg”, zo vervolgt hij. “Juist doordat we altijd zoveel informatie over een auto verzamelen, hebben we een coureur nodig die kan bepalen wat er voor de ontwikkeling belangrijk is en wat niet.”

Abiteboul heeft ook nog een andere reden om in ieder geval één ervaren en ‘gevestigde’ coureur aan te trekken: “Ik wil een coureur hebben die zich al heeft bewezen omdat ik in 2014 niet wil dat we de coureur als excuus kunnen gebruiken voor tegenvallende prestaties, als het eigenlijk de auto is die niet goed genoeg is”, zo voert hij ook gelijk de druk op zijn technische team op.

Vraag en aanbod
De uitspraken van Abiteboul doen vermoeden dat terugkeer van Heikki Kovalainen – die na drie seizoenen bij het team in 2013 ‘gedegradeerd’ was tot de rol van testrijder – aanstaande is, maar de teambaas benadrukt dat de Fin ‘slechts één van de kandidaten is’.

“Er gebeurt veel op de rijdersmarkt en hoewel ik weet dat we voor veel coureurs geen prioriteit zijn, zijn er meer ervaren coureurs op de markt dan dat er stoeltjes beschikbaar zijn. Wij staan open voor zowel getalenteerde als bewezen coureurs en die zijn zowel binnen als buiten de Formule 1 te vinden”, weet de Fransman, die ‘veel gesprekken voert’ en hoopt zijn zaken ‘heel binnenkort’ geregeld te hebben.

Kanshebbers
Behalve Kovalainen worden ook Charles Pic en Giedo van der Garde – de Caterham-coureurs van 2013 – voor 2014 weer met het team in verband gebracht. Ook Esteban Gutiérrez is genoemd als kanshebber, net als de Zweedse GP2-coureur Marcus Ericsson en zelfs de naam van Robin Frijns zingt rond met betrekking tot een stoeltje bij het Engels-Maleisische team.