Max Chilton is in beeld voor een racezitje bij het Haas F1 Team. De Brit acht de kans echter klein dat hij volgend jaar ook echt voor de debuterende formatie rijdt.

“Ik heb zeker een voet tussen de deur bij Haas”, zegt Chilton tegen Sky Sports. “We hebben een paar keer gepraat. Een paar weken geleden zeiden ze dat ze tien coureurs op het oog hebben, en daar zit ik absoluut bij.”

Chilton reed vanaf zijn debuut in 2013 35 Grands Prix voor Marussia, maar zit sinds het faillissement van die renstal eind vorig jaar zonder stoeltje. Hij hoopt met die ervaring binnen het plaatje te passen van Haas F1, dat waarschijnlijk naast een jonge Ferrari-protegé minstens één ervaren coureur wil strikken.

Toch denkt de 24-jarige coureur dat Haas eerder zal proberen een deal te sluiten met Nico Hülkenberg – die dan wel eerst Force India moet willen verlaten. “Ik denk dat hij het wordt”, aldus Chilton, die er niet op rekent dat een outsider als Jenson Button naar Haas F1 wil. “Dat lijkt me sterk. Maar verder zie ik niet al te veel beschikbare coureurs met ervaring.”

 “Ik ben best ervaren, maar als ze een écht ervaren rijder willen zijn er dus maar weinig opties”, beseft Chilton. “Ik hoop stiekem dat ik een kans heb, maar ik ga er eigenlijk niet van uit dat het lukt.”

Chilton rekent daarnaast wellicht buiten de concurrentie van Ferrari-testcoureurs Esteban Gutiérrez en Jean-Éric Vergne, die beide ook over een ruime dosis race-ervaring beschikken. Haas liet deze maand nog doorschemeren dat de twee serieuze kandidaten zijn.

Terugkeer bij Manor

Als het bij Haas dan echt niks wordt, zou Chilton best open staan voor een terugkeer bij Manor. “Bij elkaar heb ik tweeënhalf jaar met het team meegereisd”, vertelt hij. “Ik heb er veel vrienden en ik hou van het team. En ik zou ook wel gek zijn als ik een Formule 1-contract zou afslaan, want ik wil nog veel meer laten zien.”

Mocht de kans ooit komen, dan hoopt Chilton wel op beter materiaal. “Ik heb geluk gehad dat ik twee jaar voor ze heb mogen rijden, maar ik heb nooit de kans gehad om veel te laten zien. Als Manor me nu zou vragen, zou het wel fijn zijn als ze een betere auto zouden hebben.”