Ja, nu wordt het spannend. Nieuwe auto, nieuwe kansen. Nu zullen we moeten laten zien wat we kunnen. Of we gaan met onze snuit op de grond of we gaan punten scoren dit seizoen.

Ik vind dat we realistisch moeten blijven. Dat moet iedereen – het team, de pers, de fans – zich realiseren. Ik zit zelf liever in de underdogpositie. Niet dat ik rustig wil afwachten. Nee, juist niet. Maar ik ben liever wel voorzichtig in het doen van uitspraken. Ik snap wel dat Midland zich promoot via die uitspraken en dat moet ook voor de sponsors, dat is de taak van Midland. Maar wat telt zijn de prestaties.

We zijn deze week begonnen met testen in Spanje. Eerst Jerez, dan later in de maand nog naar Valencia, Barcelona en ter afsluiting op Silverstone vlak voor we begin maart vertrekken naar Bahrein voor de eerste race van het seizoen. Kun je nagaan: ik ga in deze maand al meer testen dan ik bij Minardi in een heel jaar heb gereden!

In Spanje kunnen we een beetje zien waar we staan. Hoe snel we zijn. Natuurlijk rijdt iedereen daar anders, andere banden, andere tankinhoud, andere afstellingen, maar een indicatie is het wel een beetje. Maar pas in Bahrein zien we waar we echt staan.

In tegenstelling tot de Grand Prix-weekends gaat Liselore nu niet met me mee. Dat heeft geen zin. Testen is toch zwaarder en mijn dagen duren langer dan in een Grand Prix-weekend. Ik begin om een uurtje of zeven en tegen half tien keer ik weer terug naar het hotel. Er zijn daar ook weinig andere mensen, er is weinig hospitality. We zullen elkaar wel veel bellen.

Dat testen is dus wel een beetje een eenzame aangelegenheid. Ik ben altijd vroeg op het circuit en als ik terugkom in het hotel is het vaak half tien. Omdat ik altijd vroeg naar bed ga, is het meestal even snel douchen en dan ogen dicht.

Af en toe lees ik ook nog wat in dat half uurtje tussen douchen en slapen. Liselore gooit meestal wel van die boekjes in mijn koffer voor ik vertrek. Vind ik leuk, wat ze er allemaal in stopt. In het seizoen heb ik geen tijd om te lezen, maar tijdens dat testen dus wel. Nieuwe Revu, Panorama, Linda, dat soort dingen. Om de tijd te killen.

Soms speel ik nog wel eens een paar spelltjes op de computer. Dat doe ik wel graag, racespelletjes spelen: Formule 1, Need for speed of Grand Tourismo. Altijd racen, nooit wat anders. Racen vind ik toch het leukst. En televisie kijken in Jerez of Valencia is toch geen zak aan, want mijn Spaans is nog niet zo fantastisch…

Christijan Albers

www.albersf1.com