Dat Kimi Räikkönen bij Renault heeft getekend en er zo één zitje minder vrij is voor volgend jaar, deert de nog naar een racezitje op zoek zijnde Adrian Sutil en Rubens Barrichello niet.

De contracten van Barrichello en Sutil bij hun renstallen Williams en Force India lopen aan het eind van dit jaar af. Beide coureurs hebben er de voorkeur voor bij hun huidige team bij te tekenen, maar hun posities zijn niet zeker, en dus kijken ze ook naar andere opties. Dat er door het terugkeren van Räikkönen minder vrije stoeltje overblijven, doet het duo echter niet veel.

Barrichello laat allereerst in gesprek met het Globo, een krant uit zijn thuisland Brazilië, weten dat hij zich geen zorgen maakt dat de comeback van Räikkönen zijn toekomstplannen verstoort: “Het heeft veel mensen denk ik verrast, en mij ook, maar Williams is voor mij altijd mijn eerste optie geweest.”

“Mijn situatie verandert hierdoor dus niet”, bezweert de 39-jarige veteraan, die verder aangeeft dat hij niet te veel aandacht besteedt aan wat hij allemaal hoort over de stoelendans der Formule 1-coureurs: “Ik lees deze week zelfs helemaal niets meer, want er doen gewoon te veel geruchten de ronde.”

Ook in het kamp van Sutil heeft het nieuws over Räikkönen en Renault niet voor opschudding gezorgd, zo meldt zijn manager Manfred Zimmermann aan persbureau DPA: “We hadden hier al op gerekend, dus het heeft geen invloed op de toekomst van Adrian”, luidt zijn korte verklaring.

Hoewel er met de komst van Räikkönen naar Renault dus een zitje minder vrij lijkt te zijn, heeft Renault gisteren ook gelijk aangegeven dat het aanblijven van Vitaly Petrov – ondanks een doorlopend contract – niet zeker is. De Russische coureur en het team zitten vandaag om de tafel om het seizoen door te spreken en gaan daarna kijken of ze met elkaar verder willen.

Er is dus een kans dat zijn stoeltje nog vrijkomt, al staan Romain Grosjean en Bruno Senna naar verluidt vooraan in de rij om dit dan toegewezen te krijgen. Barrichello geldt slechts als een outsider voor dit plekje en de komst van Sutil naar Renault/Lotus is onwaarschijnlijk vanwege zijn aanvaring met Eric Lux van Genii Capital, dat het Formule 1-team bezit.