Het noodlijdende team van Force India is gered door een consortium onder leiding van de Canadese miljardair Lawrence Stroll, de vader van Williams-coureur Lance Stroll. Het team zal zodoende gewoon aan de start staan bij de hervatting van het seizoen na de zomerstop.

De groep investeerders heeft overeenstemming bereikt met de curator, waarbij is afgesproken dat alle schuldeisers van het team betaald worden terwijl de renstal tevens op een kapitaalinjectie kan rekenen. Zodra Force India niet langer onder curatele staat nadat al deze zaken zijn afgewikkeld – vermoedelijk over twee tot drie weken – wordt er verder budget beschikbaar gesteld. Het gaat daarbij om ‘een significante investering in de toekomst van het team’, meldt de curator.

“Deze uitkomst garandeert de toekomst van Force India in de Formule 1”, laat Force India chief operations officer Otmar Szafnauer optekenen. “Ik ben er erg blij mee dat we de support hebben van deze groep investeerders die in ons gelooft als team en tevens het zakelijke potentieel van Force India in de Formule 1 ziet, zowel nu als in de toekomst”, vervolgt Szafnauer. De Amerikaan typeert Force India als een team ‘van echte racers‘: “En we zijn nu in staat om ons volledige potentieel te realiseren.”

Lawrence Stroll.

Het consortium achter de overname bestaat behalve uit Lawrence Stroll onder meer uit zijn zakenpartner Silas Chou, een miljardair uit Hong Kong, de Canadese zakenman André Desmarais en de Amerikaan John Idol, die net als Stroll senior afkomstig is uit de modewereld. Daarnaast telt het consortium nog een aantal andere financiers. Met de overname is Force India niet langer in handen van de Indiase grootaandeelhouders Vijay Mallya en Subatra Roy en de Nederlander Michiel Mol, die een kleiner belang van zo’n vijftien procent had.

“We willen Vijay, de Sahara Group (eigendom van Roy, red.) en de Mol-familie graag bedanken voor hun steun en voor hoe ze het team zover mogelijk hebben gebracht als de omstandigheden toestonden”, zegt Szafnauer.

Stroll (rechts) in duel met Sergio Pérez. Rijdt hij in 2019 zelf in een Force India?

Of de overname betekent dat er ook een akkoord is bereikt in de discussie over het wel of niet uitkeren van uitbetalingen uit de sport aan Force India, is niet duidelijk. Een vraag die natuurlijk ook de kop opsteekt, is of het betrokken zijn van Lawrence Stroll bij de overname betekent dat zijn zoon Lance op korte of langere termijn bij Force India instapt.