De toekomst van Silverstone is veiliggesteld. Liberty Media en de circuiteigenaar zijn overeengekomen dat ook de komende vijf jaar de Grand Prix van Engeland verreden zal worden op Silverstone. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie met Formule 1-baas Chase Carey.

Lange tijd hingen er donkere wolken over het Britse circuit: het contract zou dit jaar verlopen, waarmee de Britse Grand Prix voor 2020 onzeker was. Later volgde het nieuws dat Londen bereid was om een Grand Prix te organiseren, waardoor de druk er flink op kwam te staan voor Silverstone. Het circuit vreesde namelijk dat de komst van een tweede Britse Grand Prix de race op Silverstone ‘onhoudbaar’ zou maken door terugvallende bezoekersaantallen.

Bij de persconferentie op het circuit werd woensdag aan deze onzekerheid een einde gemaakt. Chase Carey en John Grant, voorzitter van circuiteigenaar British Racing Driver’s Club, zetten hun handtekening onder het vijfjarige contract. Daarmee is de oudste Grand Prix van de kalender veiliggesteld tot 2024.

Zeventigste verjaardag
Chase Carey is erg blij met de deal: ”Silverstone heeft een geweldige geschiedenis in de Formule 1. Voor de toekomst van de sport is het belangrijk dat we deze race hebben vastgesteld.”

John Grant bedankt Carey voor het goede verloop van de onderhandelingen: ”Het is een fantastische deal voor ons, en voor de Formule 1. Volgend jaar kunnen we de zeventigste verjaardag van deze race vieren, en dus ook van de Formule 1 en daar zijn we erg blij mee.”

In 1950 was Silverstone gastheer van de allereerste Formule 1-race als onderdeel van het wereldkampioenschap. F1-eigenaar Liberty Media beloofde na haar overname van de sport om de toekomst van historische, Europese races veilig te stellen. Het ‘redden’ van Silverstone past daarmee goed in dat plaatje, naast de terugkeer van de Grand Prix van Nederland in 2020.

Foto: Motorsport Images

Silverstone ‘essentie van Formule 1’
In 1948 werd op het circuit voor het eerst een Formule 1-Grand Prix gehouden en twee jaar later de eerste race als onderdeel van het wereldkampioenschap. Sindsdien heeft Silverstone 52 keer de Grand Prix van Engeland op zich genomen. Alleen Monza en Monaco hebben er meer georganiseerd.

Het circuit werd in 2010 verbouwd en sindsdien rijdt de Formule 1 volgens de zogenaamde MotoGP-layout. Daardoor vielen vijf bochten weg, waaronder de iconische ‘Bridge’, maar er kwamen wel zes bochten bij. Legendarische bochten als Copse, Maggotts, Becketts en Stowe bleven behouden en mede dankzij deze bochten is het circuit een favoriet voor veel coureurs.

Zij waren dan ook bang dat de Grand Prix zou verdwijnen van de kalender. Zo ook Lewis Hamilton, die Silverstone ‘het ultieme circuit’ noemt. ”Dit is een GP die we nooit moeten verliezen. Als dat gebeurt verliest de Formule 1 zijn essentie.”

Lees ook: Lewis Hamilton breekt lans voor Silverstone: ‘De essentie van de Formule 1’