*

Daan vanuit Austin: Nederland, Texas

Daan de Geus

Daan de Geus

22 oktober 2017 10:00

Daan vanuit Austin: Nederland, Texas

Er zijn concerten, talloze evenementen voor fans, er draait een reuzenrad en er zijn de hele dag spelletjes te spelen. Het Circuit of the Americas is opgetuigd als een soort pretpark. Liberty Media probeert de Formule 1 aan de spreekwoordelijk ‘gewone’ man te brengen. Maar of het de gewone man uit bijvoorbeeld het kleine Texaanse stadje Nederland trekt?

Het ligt zo’n 413 kilometer, of vier uur over uitgestrekte Texaanse wegen, van Austin: Nederland, Texas. Bevolking 17.547. Het stadje ontleent z’n naam aan de oprichters die, inderdaad, Nederlanders waren. De gouden eeuw van dit Nederland was een decennium: de jaren vijftig, dankzij de ligging in de ‘gouden driehoek’ gedomineerd door olieraffinaderijen. Het Texaanse Nederland zelf is tegenwoordig een mix van forensenstad en blue-collar arbeidersdorp, het inkomen modaal.

De ‘typisch Nederlandse’ windmolen.

De meeste straten zijn genummerd. Van die met namen is er behalve Nederland Avenue eigenlijk geen een die aan de oorsprong doet denken, op misschien Canal Avenue aan een klein kanaaltje na. De Nederlandse herkomst zie je in het centrum terug aan een windmolen annex museum en een paar parken genaamd Rienstra en C. Doornbos. De laatste is vernoemd naar een (volgens Google) begin vorige eeuw naar Texas vertrokken Groninger. Hij werd er een grote meneer als self-made zakenman. Zijn zoon vernoemde het park naar hem en schonk het aan de stad.

Een bezoekje aan dit Nederland, afgelopen winter, liet zo’n typisch ‘net als op TV’ Amerikaans plaatsje zien. Een grote centrale high school met bijbehorende sportvelden. Een paar luxe wijken met brede wegen, groene grasperkjes en grote huizen, maar ook buurten met blok na blok en straat voor straat kleine pre-fab woningen met kruizen aan de deur en afgetrapte muscle cars dwars op het gazon. Een NASCAR sticker op de bumper. Zo’n stadje is Nederland, Texas – met de gewone Amerikanen die de Formule 1 probeert te lokken.

Of het gaat lukken, is een vraag die jaarlijks lijkt terug te keren. Justin Timberlake, Dallas Cowboys cheerleaders, talloze bandjes, tientallen hotdog- en hamburgertentjes, activiteiten voor jong en oud en man en vrouw: alle ingrediënten voor een leuk dagje uit zijn aanwezig. Als evenement zal het ongetwijfeld een succes worden. Met de rekensom van genoeg entertainment en in totaal 323 miljoen Amerikanen, krijg je de tribunes uiteindelijk vanzelf vol. Maar of de inwoners van bijvoorbeeld Nederland, Texas er massaal de vier uur naar Austin voor afreizen?

Lees meer over

Austin Texas Weblog

Gerelateerd