De Formule 1 heeft bekendgemaakt welke circuits een sprintrace organiseren in 2024. Vier oude bekenden keren terug, met daarnaast twee nieuwe gastlanden voor de sprintrace.

Net als dit jaar telt de F1-kalender ook in 2024 zes sprintraces. Vier van de locaties van dit jaar keren ook volgend jaar weer terug: Qatar, Oostenrijk, Brazilië en Austin. In het geval van Oostenrijk betekent het dat de Red Bull Ring voor het derde jaar op rij een sprintrace gaat organiseren. Brazilië doet daar nog een schepje bovenop: het circuit van Interlagos hield ook in 2021 al een sprintrace. 

Ten opzichte van dit jaar zijn er twee veranderingen in de sprint-kalender. Bakoe en België vallen weg als organisatoren van een sprintrace. Hun plek wordt overgenomen door Miami en China. Laatstgenoemde hoopt volgend jaar voor het eerst sinds 2019 weer een Grand Prix te organiseren. 

Volg FORMULE1.nl op Whatsapp

FORMULE 1 Magazine is nu ook te volgen via een eigen WhatsApp-kanaal. Volg ons en we nemen je voor, tijdens en na een Grand Prix mee in de paddock en op de grid! Bij ons sta je op pole voor nieuws, video's en achtergronden over Formule 1 en Max Verstappen! 🏎️

De spreiding op de kalender is vergelijkbaar met afgelopen jaar. Drie van de races zijn voor de zomerstop aan (China, Miami en Oostenrijk). De andere drie zijn in de tweede helft van het seizoen. China en Miami volgen elkaar direct op, maar wel met drie weken pauze ertussen. Oostenrijk volgt dan twee maanden later. De laatste drie sprintraces zitten in de slotfase van het seizoen met telkens één raceweekend ertussen. 

De leidinggevenden binnen de Formule 1 zijn erg tevreden met de lijst. “Sinds de oprichting in 2021 heeft de Sprint consequent gezorgd voor meer kijkers op tv, meer entertainment op de baan en meer betrokkenheid van fans op sociale media”, stelt F1-CEO Stefano Domenicali. “We kijken uit naar de spannende evenementen van volgend jaar.” 

FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem voegt daar aan toe: “Shanghai zal een uitdaging zijn voor de teams en coureurs. Een Sprint in Miami zal een nieuwe dimensie toevoegen aan een boeiend weekend. We moeten ons voortdurend blijven ontwikkelen en aanpassen om ervoor te zorgen dat we doen wat het beste is voor de sport. Daarom werken we samen met FOM en de teams om de toekomstige richting van het sprintformat te bepalen.”

DatumGrand PrixCircuit
19-21 aprilChinaShanghai International Circuit
3-5 meiMiamiMiami International Autodrome
28-30 juniOostenrijkRed Bull Ring
18-20 oktoberAustinCircuit of the Americas
1-3 novemberBraziliëInterlagos
29 november -1 decemberQatarLosail International Circuit

Bekijk hier alvast de volledige F1-kalender voor 2024


Het dubbeldikke ‘Jaar van Max’ (132 pagina’s!) van FORMULE 1 Magazine ligt NU in de winkel (of bij je thuis als abonnee). Het blad is ook digitaal te lezen en te bestellen, met gratis bezorging in heel Nederland. Geniet van boeiende interviews, achtergronden en reportages vanuit de paddock, van historische verhalen, scherpe columns, schitterende fotografie en nog veel meer. In dit nummer onder andere:

  • Openhartig gesprek met Max: ‘Sportief succes bepaalt niet mijn hele leven’
  • Exclusief interview: Jos Verstappen over pieken en dalen
  • Op bezoek bij Jens Munser: Zo wordt Max’ helm gespoten
  • Interview met Nico de Jong, het brein van Verstappen.com
  • Fotoreportage: Het jaar van Max door de lens van Peter van Egmond
  • Doe mee en win: De grote F1 fotoquiz met prachtige prijzen
  • Extra: dubbelzijdige megaposter Max met de kalender van 2024
  • Win gesigneerde F1-boeken en de EA Sports F1 Game 2023
  • Alles over de laatste twee GP’s van 2023 in Las Vegas & Abu Dhabi en nog veel meer!