Daniil Kvyat (23) kent de beeldvorming rond zijn persoon: saai en bedachtzaam. Het interesseerde hem nooit zo gek veel, hij deed er ook zelden iets aan het bij te kleuren. Tot hij Kelly Piquet ontmoette, zijn vriendin moedigt hem aan zichtbaarder te worden.

Hoewel hij nooit meer zegt dan nodig (‘dat zit niet in mijn karakter’) zijn er genoeg onderwerpen waar Kvyat warm voor loopt. Zoals lezen, vriendin Kelly en de Russische president Poetin. En dan blijkt Kvyat allesbehalve een saaie, sprekende pop te zijn. Eerder een intellectuele, ietwat in zichzelf gekeerde jonge man. Bescheiden, beleefd, humoristisch en zonder groot ego.

Daniil, lezen is een grote passie van je. Wat voor soort boeken lees je? Literatuur, fictie, romans?
“Ik houd inderdaad van lezen. Vooral de boeken van grote Russische schrijvers: Dostojevski, Tolstoj, Pasternak. Ze gaan behoorlijk diep, doen in hun werken als het ware het analyserende denkwerk voor jou. Er zit veel wijsheid en diepgang in, soms te veel diepgang. Maar daar houd ik van. Ik leer er zelf van dingen te analyseren, mijn geest te prikkelen. Want ik ben altijd hongerig naar kennis, naar nieuwe manieren van denken.”

Maar het hoeft niet altijd serieus te zijn. Zo ziet Kvyat best de humor in van zijn bijnaam Torpedo.
“Ha ha. Een naam waarmee Sebastian Vettel kwam. Ik heb er geen enkel probleem mee, het stoort me helemaal niet. De incidenten in China en Rusland vorig jaar hebben mijn relatie met hem niet veranderd. Voor mij heeft het verder geen consequenties gehad, heel soms word ik nog aan die naam herinnerd. Maar die periode is wel afgesloten, denk ik. Dit jaar heb ik voor de Russische Grand Prix een torpedo op mijn helm laten spuiten. Dat bewijst volgens mij wel dat ik er luchtig mee om kan gaan.”

Lees het openhartige interview met Daniil Kvyat over onder meer president Poetin in Formule 1 nummer 13, dat nu in de winkel ligt en hier te bestellen is.