De Rus Daniil Kvyat voelde zich in 2016 verraden door de leiding van Red Bull toen hij tijdens het seizoen zijn zitje moest afstaan aan Max Verstappen. De Limburger won vervolgens in Barcelona meteen zijn eerste race voor Red Bull. “Het was een mes in mijn rug”, zegt Kvyat.

Kvyat was eerder in dat seizoen nog wel op het podium gefinisht in China, maar na een dramatische thuisrace in Sotsji had hij het definitief verbruid bij Red Bull. Tijdens deze race crashte hij onhandig tot tweemaal toe met de Ferrari van Sebastian Vettel. De Duitser noemde Kvyat sindsdien cynisch een  ‘Russische torpedo’. In de aanloop naar de eerstvolgende race in Spanje werd Kvyat teruggezet naar Red Bulls satellietteam Scuderia Toro Rosso ten faveure van Max Verstappen. In Barcelona mochten de twee rivalen meteen aanschuiven bij de FIA persconferentie op de donderdag voor de race (foto boven), waarbij de spanning tussen de twee om te snijden was.

“Ik voelde me toen echt verraden”, vertelt Kvyat in de podcast Track Limits. “Het was een mes in de rug, maar dat hoort bij het leven. Soms gebeurt dat, het is normaal. Het ligt nu in het verleden. Ik heb evengoed een mooie carrière in de autosport, dus voor dat deel ben ik Red Bull dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. Voor wat betreft dat andere deel ben ik nog steeds zeer ontevreden hoe dat gegaan is.”

Contractvoorstel

Volgens Kvyat was hij voor zijn terugzetting naar Toro Rosso zelfs in beeld bij Ferrari, waar Kimi Räikkönen onder druk stond. “Ik presteerde gewoon goed. Ik was in China op het podium geëindigd, waarna ik een voorstel kreeg van Ferrari. Dat gebeurde allemaal achter de schermen. Voor mij was het mentaal heel moeilijk: het ene moment was ik in beeld bij Ferrari en kreeg ik zelfs een contractvoorstel voorgeschoteld en het andere moment werd ik door Red Bull teruggezet naar Toro Rosso en was ik ineens niet meer goed genoeg. Dat was een hard gelag.”

De nieuwste editie van FORMULE 1 Magazine ligt nu in de winkel. Met zoals altijd boeiende verhalen, interessante reportages, achtergronden en interviews, duiding over techniek en onderscheidende fotografie! In dit nummer onder meer:

  • Reportage: Verstappen op weg naar derde titel? ‘Hij is gemaakt om te winnen’
  • Alonso neemt Aston Martin bij de hand: ‘Geef Fernando vertrouwen en je krijgt 110% van hem’
  • Exclusief interview: Valtteri Bottas heeft lak aan de mening van anderen
  • Documentairemaker Nick Hoedeman: de schaduw van Max Verstappen
  • Interview: Daniel Ricciardo openhartig over zijn nieuwe leven als derde coureur   
  • Manager Guilaume Le Goff rekent op een steile opmars van Nyck de Vries
  • Columns Rob Kamphues, Koen Vergeer en Nelson Valkenburg
  • De mooiste foto’s van huisfotograaf Peter van Egmond
  • En verder alles over de GP’s van Saoedi-Arabië en Australië

Gratis verzending in Nederland!