Pedro de la Rosa keek ongetwijfeld met een glimlach naar de uitslag van de eerste kwalificatie. Hij versloeg teamgenoot Narain Karthikeyan, maar start ook voor Charles Pic en Vitaly Petrov.

En omdat Michael Schumacher een positiestraf start hij ook achter De la Rosa. De Spanjaard spreekt van een haast perfect verreden rondje. “Ik heb alles gegeven en ben blij met de uitkomst”, aldus de HRT-coureur. “We hebben de afstelling enorm verbeterd. Ik reed twee goede ronden. Mijn tweede was bijna perfect.”

De la Rosa vindt het weekend nu al geslaagd. “We starten voor een Caterham en een Marussia. Dat kunnen we al een succes noemen. Zeker op een circuit als Suzuka. Hier mogen we meer dan blij mee zijn. We gaan morgen knallen.”

Karthikeyan bewees zich vandaag geen goede dienst. “Ik spinde vanochtend van de baan met een nieuwe vloer. De oude moest dus weer onder de auto. Ik had vervolgens in de kwalificatie nauwelijks grip en in mijn laatste ronde maakte ik een foutje in de 130R. Ik reed geen goede kwalificatie. Het wordt een zware race maar de auto is wel beter geworden.”