Simona de Silvestro, de Zwitserse coureur die aan Sauber is verbonden met als doel zich voor te bereiden op een Formule 1-debuut in 2015, heeft zaterdag haar eerste Formule 1-kilometers gemaakt.

De Silvestro deed dat op het circuit van Fiorano, in een Sauber uit 2012 die was overgespoten in de kleuren van haar persoonlijke sponsoren. De 25-jarige kwam tot een totaal van 112 probleemloze ronden en was zeer te spreken over de ervaring.

“Het was natuurlijk erg speciaal om voor het eerst in een Formule 1-auto te rijden, maar nerveus was ik niet”, vertelde ze gisteren na afloop van de testdag. “Ik concentreerde me gewoon op mijn werk, al voelde het na mijn installatieronde wel even heel bijzonder toen ik me realiseerde dat ik net mijn eerste rondje in een Formule 1-bolide had afgelegd.”

Zoals zoveel coureurs die voor het eerst kennismaken met een Formule 1-auto – ook al was het een twee jaar oud exemplaar dat niet was voorzien van KERS – was De Silvestro vooral onder de indruk van de remmen en het downforce-niveau. “Zelfs tijdens mijn eerste ronde, toen de remmen nog koud waren, was al gelijk duidelijk dat deze auto’s sneller afremmen dan alles waar ik hiervoor mee heb gereden.”

“Ook de hoeveelheid downforce is met niets te vergelijken, en de G-krachten waren een stuk hoger dan ik in de IndyCars gewend was”, zo moest De Silvestro – die van 2010 tot en met 2013 in de Amerikaanse klasse racete, met een dertiende plek in het kampioenschap van vorig jaar als beste eindresultaat – toegeven.

Samenvattend liet De Silvestro weten ‘erg gelukkig’ te zijn met haar eerste echte kennismaking met een Formule 1-bolide, waarbij ze zich tijdens haar 112 ronden op Fiorano vooral op het leren begrijpen van de banden had gericht.

Dat alles zonder problemen verliep, dankte De Silvestro naar eigen zeggen verder vooral aan haar goede voorbereiding, terwijl ze tot slot liet optekenen dat dit (uiteraard) naar meer smaakt: “Ik kan nu al niet wachten om weer in te stappen”, sprak de Zwitserse, die dat vandaag gelijk weer mag doen aangezien er nog een tweede testdag met Sauber in Fiorano op het programma voor haar staat.